Pagini

Pagini

miercuri, 9 martie 2016

Dl. Morbos. 8 Martie. Ziua femeii IV





Două lucruri le-au plăcut “civilizaților”, observă arhivarul, când au aterizat în Nomania: pământul și tenul femeilor. Pământul și femeile, mai deloc fertilizate artificial și cam sălbatice, rodeau, în mod natural, de la mere pădurețe până la copii cu cheia de gât. Nomaniacii le considerau normale așa că, multă vreme, n-au priceput de ce se tot mirau vizitatorii de ceva de la sine înțeles.

Dl. Morbos luă un eșantion reprezentativ de femei și bărbați din anii “90 și-i circumscrise într-un cerc. La momentul respectiv, delimitarea femeilor de bărbați ducea la un rezultat irrelevant dat fiindcă toate instituțiile erau mixte din punctul ăsta de vedere iar firea lucrurilor nu fusese încă pusă la îndoială. Orânduirea comunistă anti-capitalistă din Nomania nu concepea inegalitatea între femei și bărbați dar aștepta în schimb de la ei să se împerecheze și să procreeze. “Ţării, cât mai mulți copii!” era sloganul lui Ucenicescu, adresat periodic femeilor drept “mesaj special”. De aici și sutele de mii de femei moarte, mutilate sau incarcerate în urma avorturilor, așa cum reieșea din vechile arhive unde Insecuritatea notase tot.

Dl. Morbos contemplă o vreme interacțiunea femeilor cu bărbații, nemaiîntâlnită după anii 2000, iar încărcătura sexuală-fie de atracție, fie de repulsie- părea trăsătura principală a grupului dacă nu chiar motivația comună care-i mâna în fiecare zi s-o ia de la capăt. Deși munceau mult, pentru că electrocasnicele erau puține și proaste iar nomaniacii își pregăteau singuri hrana, femeile din trecut își făceau timp zilnic pentru ritualul de înfrumusețare, de parcă erau veșnic în perioada de împerechere. Cu toate astea, dl. Morbos observă că cele mai multe femele din dictatura ucenicistă respingeau avansurile acelor bărbați care, se pare, înțelegeau greșit semnalele și-și permiteau gesturi sau exclamații considerate obscene. Asta și pentru că în vremea dictaturii nu existau zile bine stabilite în calendar cum ar fi Ziua îmbrățișărilor, Ziua celui mai lung sărut, Ziua în chiloți la metrou și alte asemenea sărbători inspirante pentru dezvoltarea personală în grup.

Timpul însă, și abnegația mentaliștilor, au reparat aceste comportamente dezlânate iar succesul s-a construit cu răbdare începând cu rețeta “cornetul de înghețată” pe care femeile o decupau din ziar crezând că e o rețetă de prăjituri și până la festivalurile moderne de 8 Martie când femeile băgau bani în chiloți bărbaților tocmai în schimbul acelor gesturi considerate odată insultătoare.

Dl. Morbos trecu la etapa următoare și transformă planul în prim-plan. Puse reflectoarele pe cercul în care erau închiși nomaniacii și lumină arena de circ. În tribune începură să se instaleze încet-încet raportorii. La începuturi, indivizii din arenă erau într-un număr covârșitor față de raportorii din tribune. Raportorii, școliți post-comunist peste graniță, își îmbiau publicul cu amabilități gen “Vă mulțumim că vă uitați la noi”, “Cele mai mari premii, la noi le găsiți”, “Spuneți-ne cum stați cu dragostea?”, “Noi, aici la “Surprize! Surprize!” le știm pe toate” ș.a.

Reacția sălbaticilor, în cea mai mare parte, a fost de respingere pentru că share-uitul în public încă nu fusese implementat.

În sfârșit, până când s-a reușit compartimentarea și etichetarea, politically correct, a indivizilor crescuți în dictatura ucenicistă a durat ceva, cert e că, în timpul ăsta, item-ii din arenă s-au împuținat din ce în ce iar tribuna s-a umplut de raportori.