Pagini

Pagini

miercuri, 2 august 2017

Scîrba



Aș fi vrut să trec în viteză peste scîrba provocată unei țări întregi de multele “știri” și talk-show-uri justificative țesute pe subiectul “indemnizațiilor pentru mame” (sau pentru tate) care tocmai au fost plafonate la suma mizerabilă – de subzistență, practic – de 1800€. Televiziunile au dedicat, în serial, o dejecție de laude nemeritate părinților cu salarii/venituri exorbitante care și-au rupt din timpul lor dedicat unei cariere absolut strălucite (jurnaliști, ONG-iști, chioșcari, odrasle/neveste de patroni care n-au muncit niciodată, bugetari piloși etc.), rezultat al unor studii înalte și de mare anvergură, ca să-și depună sămînța în slujba umanității. Aceste odrasle prilegiate - spunea, aseară, avocatul de televizor Biriș - sunt viitorul luminos al țării, crema care va conduce această cotoarbă, care împlinește la anul o sută de ani, spre alte împliniri mărețe, asemănătoare cu cele din ultimii douăzeci și șapte de ani.

În același timp, o altă generație magna cum laude, moșită la stat, va ieși la pensie pe la patruzeci și ceva de anișori avînd tinerețile și bătrînețile asigurate de un venit special și prea- îndestulător, adică peste ce poate spera omul de rînd, din afara sistemului, indiferent de pregătire, vechime sau studii. Simțindu-se cu musca pe căciulă în dezbaterea despre indemnizația “Copilul de aur”, o parte a presei s-a aruncat înverșunată asupra acestor pensionari de lux și a salariilor nesimțite de la stat, crescute recent, din spuma mării, pînă s-a ajuns ca orice șofer abia angajat la buget să scuipe, din mers, oricare nenorocit care a muncit, neîntrerupt, zece ore/zi, în medie, în toată această perioadă de sclavie post-comunistă.

În fine, s-a făcut, de data asta la obiect, un top al kitsch-ului în fruntea căruia stă, slavă Domnului, icoana lui Arsenie Boca. Aș renunța totuși la Răpirea din serai, un kitsch demodat, iar Elena Ceaușescu, scuză-mă, dar, se vede acum, că era o doamnă pe lîngă Gabi Firea!