Pagini

Pagini

marți, 31 ianuarie 2012

ARTISTII SI SOCIALISMUL


Dihonia pornită de la o minciună, lupta de clasă, i-a făcut pe mulţi intelectuali să nu se declare de stanga, de ruşine să nu fie asociaţi cu comuniştii. Multă “lume bună” de la noi, luată de val, s-a declarat de dreapta şi a înfierat clasa muncitoare, aia ridicol de umilă care şi acum zice “Să trăiţi!”, fără să fi avut vreodată vreun deserviciu de pe urma acestei categorii sociale.
Era greu să te pui contra valului de complimente şi compătimiri pe care gazdele de emisiuni tv. le revărsau asupra artiştilor “iubiţi”, profesorilor “mentori”, doctorilor “care făceau minuni” etc.
Artiştii, de exemplu, oameni deschişi la minte prin natura lor, fiind cei care trăiesc în cea mai mare măsură din libertatea de exprimare, s-au năpustit toţi spre dreapta de frica cenzurii. Atunci nu ştiau că există şi-n capitalism cenzura “politically correct”. 
 Primele amintiri traumatizante din communism ale artiştilor au fost prinderea părului în agrafe pentru că activiştilor de partid nu le plăceau pletoşii, interzicerea dezlanţuirii dansante pe scenă, frigul din teatre şi alte asemenea. In orice caz, cantăreţii, actorii, pictorii etc. nu se puteau exprima liber şi nici nu puteau pleca în occident definitiv ca să se desfăşoare în toată artisticitatea lor. După revoluţie, s-a ivit ocazia şi Holograf şi-a încercat norocul în Marea Britanie, de unde s-a întors cu coada între picioare pentru că li s-a spus că libertatea de cantare în lumea liberă este atata cat hotărăsc magnaţii din domeniu. Lasă că, Anglia este de neconcurat la capitolul muzică şi nu numai!
Mai apoi, actorii au avut o experienţă cel puţin neplăcută cu economia de piaţă cand au trebuit să dea interviu pentru rol cu regizori străini. Unii chiar au spus că în viaţa lor nu vor să mai treacă prin asta! In acest timp, pe piaţa romanească rula în serial aceeaşi “dramă” a intelectualului care nu poate să-şi spele singur şosetele şi să mai şi gandească totodată. Cand subiectul s-a epuizat, la propriu, gandirea liberă a fătat aceste seriale de televiziune copiate din sitcom-urile americane sau din telenovele sud-americane dar împănate cu specific local adică ţigănie şi pornografie. Unii dintre “minunaţii noştri actori” au pus botul! Unii dintre “minunaţii noştri cantăreţi” s-au împrietenit cu retardeaua şi şi-au desfăcut decolteul pentru bani la nunţi şi botezuri, c-aşa sunt “divele” pe la noi.
Altfel stăteau lucrurile pe vremea comunismului! Locurile la IATC erau extrem de limitate, cam 4-6/an, iar locul de muncă era asigurat. Se făceau filme destul de multe în care era loc pentru toţi actorii. Copiii lor urmau acelaşi traseu professional la fel cum se-ntampla în TVR şi încă se mai întamplă. Erau, cum s-ar zice, asiguraţi, aşa că nu ştiu pe caţi îi deranja cenzura. Mai ales că actorii şi cantăreţii ieşeau în occident, în interes de serviciu, spre deosebire de noi ceilalţi care eram invitaţi la bulgari să cumpărăm fiole de parfum şi castraveciori. La urma-urmei contează cum te simţi iar statutul de privilegiat te face să te simţi bine chiar dacă nu le ai pe toate.
Aşa stand lucrurile, schimbarea de regim de după “89 promitea că va fi şi mai bine, tot aşa cum Iliescu părea a fi mai bun decat Ceauşescu. De unde era să ştim, doar nicăieri nu s-au predat cursuri de capitalism, de-asta suntem tămaie toţi la capitolul ăsta.
Artiştii nu s-au sindicalizat pentru că romanii, dacă nu-i întovărăşeşti cu forţa, nu mai formează un grup. Gloate de “talentaţi” au invadat piaţa iar publicul a plecat la muncă peste hotare sau a rămas în faţa televizorului. Din ce în ce mai puţini oameni citeau fiindcă nu mai era la modă. In timpul ăsta, unii actori s-au izolat din faţa obscenităţii şi au rămas uitaţi în teatrele lor de stat cu salariile lor mici iar, de la o vreme, au început să moară fără ca tinerii să ştie cine sunt. Nici măcar idioţii din televiziuni care profită de înmormantările lor n-au habar să spună două cuvinte de bun simţ despre ei.
Adevărul e că sistemul capitalist nu e prevăzut cu susţinerea artiştilor de la buget iar politica de dreapta susţine mediul privat înainte de orice. La noi nici un partid nu s-a încadrat în categoria asta de 22 de ani. Toţi politicienii caştigă voturi din ajutor social şi încinsul horelor. Stanga autohtonă e generoasă cu alegătorul dacă dreapta îi lasă bani de cheltuială.
In lume, politica de stanga nu e vreo ciumă şi mulţi intelectuali detestă aroganţa, prostia şi lăcomia unor îmbogăţiţi. Mai ales că primele averi s-au făcut cu adevărat din exploatarea lucrătorilor. Din cauza asta au apărut mişcările de stanga care, la drept vorbind au adus democraţia pentru toata lumea. Chiar si pentru programul de 8 ore, de exemplu, s-a murit în lumea asta. Există “exploatatori” chiar şi-n zilele noastre care şi-au mutat afacerile în ţări în care copiii încă mai muncesc în fabrici în loc să meargă la şcoală.
De aceea, e foarte probabil ca un intelectual, mai ales dacă nu beneficiază direct de pe urma unei activităţi private, să fie simpatizant de stanga. Numai că, la noi, ar trebui să se încoloneze în spatele lui Ponta şi Antonescu şi să se ploconească la Voiculescu ceea ce face să-i stea rău, aşa cum îi stă lui Mircea Diaconu.
Era datoria TVR-ului să promoveze teatrul, artiştii romani şi intelectualii dar a promovat, în schimb, “Surprize” şi folclor pană la refuz. Promovarea artiştilor a fost lăsată în seama televiziunilor particulare şi tabloide unde mai mult se fac de ras fie prin situaţii jenante fie făcand politică sau, pur şi simplu, fiind îngrămădiţi printre ştiri tampite despre Ceauşescu, dezastre închipuite şi afrodisiace. Degeaba tot apare Angela Similea inundată şi înzăpezită, publicul a început să spună că oriunde apare o băltoacă rămane şi ea sinistrată. Tot într-o situaţie neplăcută se află şi compozitorul Temistocle Popa, care a locuit în casă naţionalizată, d-aia de unde au fost alungaţi duşmanii comunismului, iar acum trebuie s-o înapoieze moştenitorilor. Ce să se facă el, zicea o moguliziune, care are împreună cu soţia doar 21 mil. de lei pensie?
Altfel, dacă e să ne luăm după Curtea de Conturi, în toată perioada de după Revoluţie ar fi trebuit să se scandeze la proteste doar “Jos Corupţia!” şi atunci ar fi fost bani şi pentru cultură pentru că stanga, deocamdată, la noi, dăunează grav sănătăţii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu