Pagini

Pagini

luni, 18 februarie 2013

ENGLEZA LA ROMANII CARE IES IN FATA




O țară de “franțuzoaice”

Recent, ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a dat o mostră de necunoaștere a limbii engleze acoperită de unul și altul printr-o ploaie de laude care scoteau în evidență ce diplomat de mare carieră e individul și ce bun cunoscător de limbă franceză este. Adevărul e că, de cinci ani de zile de când stă în Anglia, Ion Jinga trebuia să știe pe dinafară limba engleză și cultura acestei țări ca să știe cu cine stă de vorbă. Românii ar da mult să-și poată perfecționa o limbă străină la fața locului, numai un incapabil sau un nesimțit n-ar reuși să învețe bine o limbă străină după cinci ani!


Fiindcă a fost sezonul poligloților, la Realitatea tv (care s-a dispensat de-a lungul timpului de mulți jurnaliști educați) Saviana Rusu, avansată de la reporteră de șosea pe Valea Prahovei, a fost pusă în situația de a schimba vre-o două vorbe în engleză cu o “madame”, cum a zis ea, nu “madam”. “Madame”, la englezi, e asociat cu matroană de bordel. Noroc că s-a sunat de publicitate și “franțuzoaica” a scăpat!

Asta n-o va împiedica pe ea și pe alții asemenea să reia rubrica periodică de ironizare a politicienilor care vorbesc prost englezește, pentru că mulți dintre telespectatorii lor văd dar puțini cunosc. D-asta, “franțuzul” Antonescu a fost ales de o mare parte a presei drept președinte de țară! Acum, că veni vorba, pentru că toți se feresc să dea fragmențelul intraductibil din întâlnirea președintelui suplinitor cu FMI-ul, îl punem noi piedică împotriva uitării: “Thank you for come us from me”. Desigur, nu există așa ceva în lumea reală, e doar un scurt circuit în capul lui!

Alți români care ne reprezintă la acest moment sunt cei doi prezentatori ai Televiziunii Române  la deschiderea FOTE- folclorista Iuliana Tudor și însoțitorul ei adică doi piloși. Amândoi au pâlăvrăgit un zarzavat de limbă engleză. Nici numeralul, care e cel mai ușor, n-au știut să-l pronunțe dar dacă n-au rușine, nu-i doare!

Tot buciumul s-a exprimat cel mai bine până la urmă! Vorba nemaipomenitei dive Ina: Merci!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu