joi, 23 mai 2024

Caritatea ca impostură


Precizare: Să observăm că, din ce se donează mai mult, din aia, bolnavii şi nevoiaşii care necesită ajutor, sunt mai mulţi. (Nu, nu e de la schimbările climatice!)

Charities Make Things Worse. 

Why I don’t give, and you shouldn’t either

by Tony Atkinson - https://medium.com/the-curmudgeon/charities-make-things-worse-e9d685c38f88

Partea I-a

traducere -

“Caritatea face mai mult rău. Eu nu donez şi nici tu n-ar trebui s-o faci!” (Doar ţintit, pentru cunoscuţi)

“Caritatea ca impostură

Ȋntr-una din primele scene din A Christmas Carol, Scrooge e vizitat la birou de doi “bărbaţi voinici şi plăcuţi privirii”, care ȋncearcă a-l convinge să facă o donaţie ȋntr-un fond de care se-ngrijeau, “pentru a cumpăra Săracilor cȋte ceva de-ale gurii şi ceva să le ţină cald”. Făceau asta de Crăciun “pentru că e momentul din an cȋnd, mai mult ca alte dăţi, Abundenţa de sărbători te-ndeamnă să Dăruieşti”.

Scrooge precizează că el nu ţine sărbătorile iar, pentru nevoiaşi, are o listă scurtă de opţiuni nu tocmai plăcute, ȋntre care programele sociale de stat, pe care şi el le ȋntreţine (prin taxe); n-are chef să dea mai mult. Aceia care sunt săraci, zice el, să se mulţumească cu ce primesc. După un schimb de vorbe, menite să-i facă pe domnii prezentabilii să pară filantropi şi pe Scrooge, să pară un necioplit, cel din urmă le dă viteză cu fraza “Fiecare om trebuie să-şi vadă de treaba lui şi să nu se bage-n viaţa altora, iar asta e destul.”

Azi dimineaţă, cȋnd făceam cumpărături la Tescos, am fost abordat de o femeie bine ȋmbrăcată - care ȋmpingea un troller plin de alimente de cea mai scumpă calitate - pe culoarul cu conserve, de unde ȋmi luam roşii tocate pentru lasagna.