miercuri, 29 mai 2024

Generaţia TikTok

Partea I-a

Generaţia TikTok https://antipresa.blogspot.com/2024/05/generatia-tiktok-si-aici-sunt-copiii.html#more  

THE FACE - https://theface.com/culture/2girls1bottl3-mixie-munchie-interview-tiktok

Partea a II-a

“După Mixie, cea mai nebunească teorie a fanilor, pe care a auzit-o, e că ele ar fi generate de inteligenţa artificială (AI). “Oamenii nu cred că suntem reale”. Chicotesc. Spre deosebire de alţi influenceri cu conturul pomeţilor sculptaţi, ȋn viaţa reală, fetele alunecă uşor spre platitudinea perfecţiunii digitale. Similar influencerului AI, Lil Miquela, Mixie şi Muncie sunt de o frumuseţe indescriptibilă, veşnic schimbătoare. Gȋndindu-mă la feţele lor, după ce am plecat, a fost ca şi cȋnd ȋncercam să-mi amintesc feţele văzute ȋntr-un vis. Am stat fată-n faţă cu cele mai frumoase făpturi pe care le-am văzut vreodată ȋntr-un McDonald’s, dar, oare, cine erau ele?

marți, 28 mai 2024

Generaţia TikTok. Şi aici sunt copiii dumneavoastră

 

Mixie and Munchie

https://theface.com/culture/2girls1bottl3-mixie-munchie-interview-tiktok

De ce nu se ȋnchide TikTok-ul ȋn occident? Pentru că e la fel de chinezesc precum virusul pandemist.

traducere - partea I-a

Ȋn era mega-share-uitului, Mixie şi Munchi sunt un mister, un mit, un licăr şi-o eroare tehnică, ȋn acelaşi timp. Dar contul lor de TikTok, 2girls1bottl3, este un portal spre o altă lume, deja creată.

O fată cu ochi albaştri, sintetici [lentile de contact], care trage cu ochiul de sub o pălărie enormă ca din blană de urs, mă abordează ȋn McDonald’s. Este nouă şi opt minute, dimineaţa, ȋn sudul Londrei. Fata, cunoscută lumii drept Munchie, a ȋntȋrziat iar co-conspiratoarea ei ȋncă n-a sosit.

vineri, 24 mai 2024

Caritatea ca impostură


Precizare
: Să observăm că, din ce se donează mai mult, din aia, bolnavii şi nevoiaşii care necesită ajutor, sunt mai mulţi. (Nu, nu e de la schimbările climatice!)

Charities Make Things Worse

Why I don’t give, and you shouldn’t either, by Tony Atkinson - https://medium.com/the-curmudgeon/charities-make-things-worse-e9d685c38f88

Caritatea ca impostură 

Partea I-a https://antipresa.blogspot.com/2024/05/caritatea-ca-impostura.html#more

Partea a II-a

“Caritatea face mai mult rău. Eu nu donez şi nici tu n-ar trebui s-o faci!” (Doar ţintit, pentru cunoscuţi)

“Ideologia, sau sistemul personal de principii şi valori, n-ar fi trebuit să intre ȋn ecuaţie. Dar natura tribală a oamenilor e de aşa natură ȋncȋt s-a ȋntȋmplat. Normal, alte grupuri, cu agende specifice, s-au folosit de ideologie, ca să pătrundă ȋn system, să-l denatureze şi să-l compromită, ȋn aşa fel ȋncȋt să servească propriilor interese. Ȋn west, asta a dus la dominaţia ideologiei capitaliste – astfel profitul a devenit sacrosanct. Iar asta a dus la pierderea abilităţilor (native sau dobȋndite), reducerea continuă a forţei de muncă, menţinerea intenţionată a unui bazin de şomeri şi a unui nivel de sărăcie, pe post de ameninţare la adresa angajaţilor – să ştie că pot fi ȋnlocuiţi instant, fără probleme - precum şi folosirea forţei de muncă ieftine şi itinerante, cu scopul de a ţine salariile jos, atunci cȋnd tind să crească prea mult.

Asta ȋnseamnă oameni cărora le e frig şi foame. Cererea constantă a corporaţiilor şi patronilor bogaţi, ca taxarea să fie din ce ȋn ce mai mică pentru ei, a lăsat guvernele cu bani din ce ȋn ce mai puţini şi, ȋn consecinţă, serviciile vitale de care depinde viaţa omului obişnuit livrează din ce in ce mai puţin. Ȋn acelaşi timp, beneficiile companiilor au crescut pe baza taxării minime şi a salariilor ţinute la nivel minim.

Pare cinic şi dur, ce spun acum, dar pȋnă cȋnd oamenii nu vor muri, din ce ȋn ce mai mulţi – cum pare să se-ntȋmple deja - de foamete, frig şi imposibilitatea de a avea acces la servicii medicale, guvernele nu vor fi presate să schimbe nimic. Cȋt organizaţiile de caritate şi fundaţiile se bagă să prevină dezastrul, guvernele se vor mulţumi să nu facă nimic, sau, ȋn orice caz, s-o ţină tot aşa, făcȋnd pe plac corporaţiilor şi miliardarilor.

D-asta nu donez acestor asociaţii caritabile. Aş dona bucuros unui spital care să cumpere cărţi pentru pacienţi, jucării pentru secţia pediatrică şi i-aş plăti pe cei care ȋmping trollere pline cu dulciuri şi bunătăţi prin spitale. Aş dona, de asemenea, celor care cumpără jucării pentru copiii instituţionalizaţi. Dar nu voi dona celor care permit guvernelor să se sustragă de la obligaţia de a asigura nevoile de bază ale populaţiei!

E treaba guvernului să doteze spitalele cu echipament medical, şcolile cu manuale şi biblioteci, să dea locuinţe familiilor cu salarii mici, mijloace de ȋncălzire şi posibilitatea de a-şi cumpăra suficientă hrană sănătoasă. Numai că, guvernele nu mai au nici o responsabilitate, graţie benevolenţilor şi bunilor samariteni care, prin acţiunile lor, pur şi simplu, exacerbează situaţia şi vor face prăbuşirea şi mai rea!

Cȋnd şi de ce donez

joi, 23 mai 2024

Caritatea ca impostură


Precizare: Să observăm că, din ce se donează mai mult, din aia, bolnavii şi nevoiaşii care necesită ajutor, sunt mai mulţi. (Nu, nu e de la schimbările climatice!)

Charities Make Things Worse. 

Why I don’t give, and you shouldn’t either

by Tony Atkinson - https://medium.com/the-curmudgeon/charities-make-things-worse-e9d685c38f88

Partea I-a

traducere -

“Caritatea face mai mult rău. Eu nu donez şi nici tu n-ar trebui s-o faci!” (Doar ţintit, pentru cunoscuţi)

“Caritatea ca impostură

Ȋntr-una din primele scene din A Christmas Carol, Scrooge e vizitat la birou de doi “bărbaţi voinici şi plăcuţi privirii”, care ȋncearcă a-l convinge să facă o donaţie ȋntr-un fond de care se-ngrijeau, “pentru a cumpăra Săracilor cȋte ceva de-ale gurii şi ceva să le ţină cald”. Făceau asta de Crăciun “pentru că e momentul din an cȋnd, mai mult ca alte dăţi, Abundenţa de sărbători te-ndeamnă să Dăruieşti”.

Scrooge precizează că el nu ţine sărbătorile iar, pentru nevoiaşi, are o listă scurtă de opţiuni nu tocmai plăcute, ȋntre care programele sociale de stat, pe care şi el le ȋntreţine (prin taxe); n-are chef să dea mai mult. Aceia care sunt săraci, zice el, să se mulţumească cu ce primesc. După un schimb de vorbe, menite să-i facă pe domnii prezentabilii să pară filantropi şi pe Scrooge, să pară un necioplit, cel din urmă le dă viteză cu fraza “Fiecare om trebuie să-şi vadă de treaba lui şi să nu se bage-n viaţa altora, iar asta e destul.”

Azi dimineaţă, cȋnd făceam cumpărături la Tescos, am fost abordat de o femeie bine ȋmbrăcată - care ȋmpingea un troller plin de alimente de cea mai scumpă calitate - pe culoarul cu conserve, de unde ȋmi luam roşii tocate pentru lasagna.

marți, 21 mai 2024

Elitismul de mucava. Azi “mȋncatul sănătos”

Precizare: Tot ce ni se prezintă sub formă de campanie de conştientizare, nu este altceva decȋt experiment social.

De ce este “mȋncatul sănătos” rău pentru tine: Psihologia catastrofală din spatele ultimul moft ȋn materie de sănătate 
By James Heathers, PhD

traducere –

Partea a I-a https://antipresa.blogspot.com/2024/05/elitismul-de-mucava-azi-mincatul-sanatos.html

Partea a II-a

Moralizarea e aducătoare de bani

“Să recapitulăm. Oamenii au multe ciudăţenii amuzante, iată trei:

-Inventăm reguli magice despre efectul alimentelor.

-Folosim aceste reguli pentru a defini limitele morale.

-Apoi, ne supărăm/suntem dezgustaţi dacă le ȋncălcăm sau depăşim limitele. (Iar uneori ne supărăm cȋnd alţii fac acelaşi lucru.)

Această situaţie se complică din următoarele motive:

Aceia care ȋnţeleg că noi respectăm regulile unu şi trei, de mai sus, se vor folosi de ele ca să facă bani şi/sau să creeze un răspuns emoţional de la tine.

De exemplu, fiţi atenţi la acest pasaj extraordinar care vorbeşte de la sine, din Proteinaholic, unde Dr. Davis (care, vă veţi da seama ȋn scurt timp, e vegan), ȋşi descrie relaţia emoţională cu un simplu cheeseburger:

luni, 20 mai 2024

Elitismul de mucava. Azi “mȋncatul sănătos”

 


Precizare: Tot ce ni se prezintă sub formă de campanie de conştientizare, nu este altceva decȋt experiment social.

traducere –

De ce este “mȋncatul sănătos” rău pentru tine: Psihologia catastrofală din spatele ultimul moft ȋn materie de sănătate By James Heathers, PhD

Partea I-a

“Mȋncatul sănătos [“clean eating”, hrană sănătoasă] nu e altceva decȋt ultima dambla, dintr-un lung şir al moralizării modului de a ne hrăni. Uite, cum să opreşti nebunia şi să-ţi recapeţi normalitatea ȋn relaţie cu hrana cea de toate zilele.

Undeva ȋn viitor, o mȋnă deschide o carte numită O istorie comprehensivă a hranei.

O pereche de ochi citeşte următoarele:

… Ȋn acel moment al istoriei, tehnologia atinsese un nivel fără precedent.

Creaţia şi disiparea informaţiei se schimbase complet, inclusiv informaţia despre hrană şi diete.

A apărut rapid o nouă piaţă de desfacere cu sfaturi despre cum şi ce să mănȋnci.

Doctorii şi cercetătorii se ȋntreceau ȋn diverse brand-uri de diete. Reţetele acestora au devenit din ce ȋn ce mai extreme şi contradictorii.

Publicul a devenit confuz ȋn faţa melanjului de mesaje.

Curȋnd, comedianţii zilei au ȋnceput să ironizeze şovăiala aşa-numiţilor “ȋnvăţaţi” care scriau cărţi ȋn care se contraziceau reciproc.

Cinismul invadase societatea.

Ce-ar trebui să mȋncăm?

Opinia generală era că nimeni nu ştia, cu adevărat, răspunsul.

Deci, ȋn preajma cărui an credeţi că se-ntȋmpla pasajul de mai sus, cu comedianţi cu tot?

Sunteţi pregătiţi s-auziţi răspunsul?

Aşteptaţi.

Vă gȋndiţi la 2009 – 2011?

marți, 14 mai 2024

Justiţia ȋn Cazul 2 Mai

 Lt. Joe Kenda: Cea mai bună metodă să te laşi de droguri e să nu te-apuci de ele! https://antipresa.blogspot.com/2024/04/droguri-dependenta-sfaturi.html


Ȋnţeleg că, judecătoarea “neglijentă”, desemnată să se ocupe de dosarul accidentului mortal de la 2 Mai, nu putea fi ȋnlocuită de CSM fiindcă Justiţia nu se face sub presiunea publică.

Da, dar nici cu fundul la public. Ȋn orice altă ţară s-ar fi ţinut cont de aparenţe şi nu s-ar fi aruncat, ȋntr-un coclau, un caz deosebit de grav, din toate punctele de vedere: tineri drogaţi, viteză, doi morţi şi imagini ca după un atac terrorist, pe mȋna unei judecătoare care a mai fost sancţionată la sesizarea Inspecţiei Judiciare.

Plus, nu-i aşa, problema consumului de droguri ȋn rȋndul tinerilor. Care preocupă pe toată lumea, ba chiar ȋngrijorează, naşte campanii plătite şi iscă lupte, dinainte pierdute, cu dependenţa, sub sloganul care a stȋrnit rȋsul de cȋnd a fost rostit prima oară – Spune NU, drogurilor! După care a venit psiho-influencerul şi-a zis: Universul nu-l cunoaşte pe NU!

Droguri “sub radar”

joi, 9 mai 2024

Luna ȋn Capricorn, citate

 Ştiri - Specialiştii avertizează: Cȋnd aveţi ȋndoieli, gȋndiţi cu susu-n jos!  https://freefrompress.blogspot.com/2024/05/stiri-upside-down.html#more




Junko Tabei, Japoniaprima femeie care a cucerit Everestul“Visul meu a fost să urc pe Himalaia cu o echipă de femei. E motivul care a stat la baza ȋnfiinţării Clubului de alpiniste.” https://www.outsideonline.com/outdoor-adventure/climbing/junko-tabei-anniversary/

“Suntem singurii responsabili de noi ȋnşine.”

“Statul trebuie să declare copilul, drept cea mai de preţ comoară a poporului. Cȋtă vreme statul e perceput drept unul care lucrează ȋn beneficiul copiilor, poporul va ȋndura fericit orice ȋngrădire de libertate şi aproape orice lipsuri.” ― Adolf Hitler

https://www.imdb.com/name/nm1561881/quotes/