marți, 11 iunie 2024

10 leacuri bizare pentru chelie, din toată lumea


10 Bizarre Cures For Baldness From Around The World

by Will Etheridge - https://listverse.com/2018/09/13/10-bizarre-cures-for-baldness-from-around-the-world/

10 leacuri bizarre pentru chelie, din toată lumea

din  https://listverse.com

“De cȋnd se ştie, o parte din omenire a fost bȋntuită de o problemă: nu ştia cum să oprească căderea părului. Avȋnd ȋn vedere că e o industrie estimată la 3 miliarde de dolari, nu e de mirare că oamenii au inventat tot felul de bizarerii drept tratamente minune ca să resolve această problemă de cȋnd lumea. Din Egiptul antic, pȋnă la omul modern, mulţi au ȋncercat, fără a reuşi, să ȋmpiedice ravagiile ȋmbătrȋnirii, ca să-şi păstreze părul pe cap. E adevărat că aceste leacuri caraghioase n-au funcţionat, dar trebuie să recunoaştem că nici nu duceau lipsă de imaginaţie.

10 – Grăsime de animale

Căutarea, apparent inutilă, a unui leac pentru o hălăciugă bogată, nu e ceva nou. Există dovezi că, ȋncă din Egiptul antic, existau tratamente ȋmpotriva alopeciei. Pentru egipteni, aspectul era un indicator al statutului persoanei şi rolul ei ȋn societate sau nivelul de influenţă politică. Nu e de mirare că bărbaţii care ȋşi pierdeau podoaba capilară, ȋncercau s-o refacă. Edwin Smith Papyrus, cel mai vechi tratat de chirurgie, conţine un remediu antic cu referire la pierderea părului. Papirusul recomandă un tratament constȋnd dintr-un balsam făcut din amestecul de grăsimi de leu, hipopotam, crocodil, pisică, şarpe şi un soi de capră de munte. Omului modern ar putea să i se pară absolut greţos dar este un indicator clar al preţului pe care-l puneau egiptenii pe podoaba capilară.

9 - Xervac

America anilor 1930. Bărbaţii cu ȋnceput de chelie nu era nevoie să caute mult, pentru că exista Crosley Corporation’s Xervac. Inventatorul, Dr. Andre Cueto, a cercetat problema timp de cȋţiva ani şi a ajuns la concluzia că părul cade din cauza reducerii fluxului de sȋnge din scalp. Clientul trebuia să-şi pună pe cap dispozitivul Xervac, o cască ȋn stil bicicletă, mufată la un furtun care ducea la un alt dispozitiv pus pe podea. Xervac exercita, alternativ, presiune şi aspirare ca să mărească fluxul sanguin la nivelul scalpului. Se presupunea că acest process ar conduce la creşterea de fire noi de păr. Cum, ȋn zilele noastre, nu mai există, putem trage concluzia că trebuie să fi fost ȋncărcat cu aer fierbinte.