marți, 11 iunie 2024

10 leacuri bizare pentru chelie, din toată lumea


10 Bizarre Cures For Baldness From Around The World

by Will Etheridge - https://listverse.com/2018/09/13/10-bizarre-cures-for-baldness-from-around-the-world/

10 leacuri bizarre pentru chelie, din toată lumea

din  https://listverse.com

“De cȋnd se ştie, o parte din omenire a fost bȋntuită de o problemă: nu ştia cum să oprească căderea părului. Avȋnd ȋn vedere că e o industrie estimată la 3 miliarde de dolari, nu e de mirare că oamenii au inventat tot felul de bizarerii drept tratamente minune ca să resolve această problemă de cȋnd lumea. Din Egiptul antic, pȋnă la omul modern, mulţi au ȋncercat, fără a reuşi, să ȋmpiedice ravagiile ȋmbătrȋnirii, ca să-şi păstreze părul pe cap. E adevărat că aceste leacuri caraghioase n-au funcţionat, dar trebuie să recunoaştem că nici nu duceau lipsă de imaginaţie.

10 – Grăsime de animale

Căutarea, apparent inutilă, a unui leac pentru o hălăciugă bogată, nu e ceva nou. Există dovezi că, ȋncă din Egiptul antic, existau tratamente ȋmpotriva alopeciei. Pentru egipteni, aspectul era un indicator al statutului persoanei şi rolul ei ȋn societate sau nivelul de influenţă politică. Nu e de mirare că bărbaţii care ȋşi pierdeau podoaba capilară, ȋncercau s-o refacă. Edwin Smith Papyrus, cel mai vechi tratat de chirurgie, conţine un remediu antic cu referire la pierderea părului. Papirusul recomandă un tratament constȋnd dintr-un balsam făcut din amestecul de grăsimi de leu, hipopotam, crocodil, pisică, şarpe şi un soi de capră de munte. Omului modern ar putea să i se pară absolut greţos dar este un indicator clar al preţului pe care-l puneau egiptenii pe podoaba capilară.

9 - Xervac

America anilor 1930. Bărbaţii cu ȋnceput de chelie nu era nevoie să caute mult, pentru că exista Crosley Corporation’s Xervac. Inventatorul, Dr. Andre Cueto, a cercetat problema timp de cȋţiva ani şi a ajuns la concluzia că părul cade din cauza reducerii fluxului de sȋnge din scalp. Clientul trebuia să-şi pună pe cap dispozitivul Xervac, o cască ȋn stil bicicletă, mufată la un furtun care ducea la un alt dispozitiv pus pe podea. Xervac exercita, alternativ, presiune şi aspirare ca să mărească fluxul sanguin la nivelul scalpului. Se presupunea că acest process ar conduce la creşterea de fire noi de păr. Cum, ȋn zilele noastre, nu mai există, putem trage concluzia că trebuie să fi fost ȋncărcat cu aer fierbinte.

8 – Găinaţ de porumbel

Hippocrate este cel adesea considerat părintele medicinei, asociat cu jurămȋntul hipocratic, acela care ȋi ȋndeamnă pe medici “să nu faci rău”. Reputaţia lui dăinuie şi-n zilele noastre, nu şi tratamentul ȋmpotriva alopeciei. El ȋnsuşi lovit de această afecţiune, Hipocrate recomanda un leac pe bază de găinaţ de porumbel, opiu, sfeclă roşie, ridiche neagră şi condimente - ȋmpotriva căderii părului. Mirosul trebuie să fi fost deosebit dar efectul provocator asupra foliculilor pacientului nu putea fi de mare ajutor. Totuşi, Hipocrate e ţinut minte şi pentru cercetarea ȋn acest domeniu. Ȋn alopecia androgenică [masculină], marginea păroasă formată de spatele şi lateralele capului – cea folosită pentru transplant - e cunoscută drept “coroana hipocratică”.

7 – Cununa de lauri

Una dintre cele mai influente figuri din istoria lumii, Iulius Cezar (care, ȋn mod ironic, se traduce “păr abundent”) era complexat de propria chelie. Biograful roman Suetonius relatează că, chelia lui Cezar era “un defect care ȋl deranja mult, de cȋnd a aflat că era subiect de glume din partea detractorilor.”. Un cap fără păr era considerat urȋt, ȋn vremea romanilor. Poetul Ovidiu scrie: “Urȋţi sunt taurii fără de coarne, cȋmpul fără iarbă-i de neprivit, la fel copacul desfrunzit şi capul fără de păr.” Cleopatra, amanta lui Cezar i-a preparat un remediu din şoareci şi dinţi de cal pisaţi. Cȋnd a văzut că nici asta nu merge, Cezar a ȋnceput să poarte o cunună de laur ca să-si ascundă chelia. Cununa ȋi fusese dedicată pentru numeroasele victorii ȋn bătălii. Această tehnică a fost folosită ȋn zilele noastre de muzicianul Elton John, care se acoperea cu pălării bizarre, bine lucrate, ca să-şi ascundă chelia precoce.

6 – Sămȋnţă de taur

Acest leac este un flacon de BS [bull semen], spermă de taur, adică. Folosit ȋn saloanele din US şi UK, promovat ca tratament ȋmpotriva căderii părului. Teoria spune că sperma de taur este incredibil de bogată ȋn proteine (yuck!) iar asta hrăneşte şi stimulează creşterea părului. Putem specula cine să fi fost primul care a ȋncercat tratamentul şi de ce, dar, mai bine trecem mai departe, la următorul leac, pȋnă nu vomităm.

5 – Termocasca

Termocasca, o altă invenţie lecuitoare de ajutat chelioşii, a fost marketizată de Allied Merke Institute, din New York, ȋn anii 1920. Bazȋndu-se pe o serie de cercetări ale oamenilor de ştiinţă francezi, institutul susţinea că foliculii de păr nu mor, ci intră in adormire, aşteptȋnd să fie stimulaţi. Clientul chelios şi, cumva, bun de păcălici, urma să poarte casca timp de 15 min./zi, pentru ca lumina albastră din acest dispozitiv să stimuleze creşterea de noi fire de păr.

4 – Statul ȋn cap

Ȋn yoga, statul ȋn cap e considerat regele posturilor, datorită numeroaselor beneficii. Una e presupusa prevenţie a căderii părului. Teoria din spatele acestei metode e similar celei susţinute cu Xervac. Cȋnd corpul e aşezat invers, yoginii cred că fluxul sanguin din scalp creşte, astfel prevenind pierderea părului. Celor care nu pot sau nu vor să stea ȋn cap, multe companii le oferă acum dispositive care inversează poziţia verticală. Nişte mese de care te legi şi poţi să stai atȋrnat cu capul ȋn jos, mai mult timp. Dacă lumea ţi-a fost ȋntoarsă cu susul ȋn jos din cauza alopeciei, asta poate fi metoda care-ţi pune viaţa ȋn parametri normali.

3 – Sos iute

Deşi multora le vor da lacrimile, acest remediu are, măcar, un fundament ştiinţific. Ȋntr-un articol din 2003, publicat ȋn Korean Journal of Dermatology, cercetătorii descriu cum capsaicina (ingredientul activ din ardeii iuţi) ajută la re-creşterea părului, mai rapid, pe şoareci. Din păcate, nu sunt dovezi care să sugereze că funcţionează şi pe oameni. Dacă vă tentează să ȋncercaţi, vă rog s-aveţi grijă să nu vă intre sosul iute ȋn ochi.

2 – Urina de vacă

Ȋn medicina indiană tradiţională, urina de vacă e folosită şi-n vremurile noastre ca tratament al unui larg spectru de afecţiuni. Cunoscută drept gomutra, urina de vacă e presupus a fi eficientă ȋn tratarea căderii părului. Pentru effect maxim, urina trebuie să provină de la o vacă virgină şi trebuie colectată şi băută ȋnainte de răsăritul soarelui. (Sunt şi doctori care ne recomandă să nu bem urină, pentru că poate cauza boli, urticarie sau ambele.) N-ai o vacă prin apropiere? Nici o grijă! Ȋn 2009, o companie indiană a produs o băutură răcoritoare care conţine 5% urină de vacă.

1 – Castrarea

Bunul nostru prieten, Hipocrate, a fost primul care a raportat această soluţie finală ȋmpotriva cheliei – castrarea. Teoria a prins aripi cȋnd acesta a băgat de seamă că eunucii (castraţii) nu cheleau niciodată. Nevrȋnd să testeze teoria pe el, Hipocrate s-a ţinut de mixtura de găinaţ de porumbel. Această teorie a fost, totuşi, susţinută şi ȋntr-un articol din 1960, cȋnd s-a observat că bărbaţii supuşi procedurii de castrare, ȋntr-adevăr, nu sufereau de alopecie androginică. O “tunsoare” ȋmpinsă prea departe, ar gȋndi unii.”

“An inversion table is a cushioned table that allows you to strap yourself in and flip your body at least partially upside down to reduce a variety of spinal pain, including back pain.”  https://www.health.com/inversion-tables-7094124

Chelia salvează Romȃnia  https://freefrompress.blogspot.com/2024/06/chelia-salveaza-romania.html#more

Arafat, IGSU, Epic Drama - Anii nostalgici… https://freefrompress.blogspot.com/2024/06/arafat-igsu-epic-drama.html#more

“Balding men in 1930s America needed to look no further then the Crosley Corporation’s Xervac. Inventor Dr. Andre Cueto had spent several years researching the problem of baldness and came to the conclusion that hair fell out due to a reduction in blood flow to the scalp.”  https://listverse.com/2018/09/13/10-bizarre-cures-for-baldness-from-around-the-world/

Coldplay şi ce nu vrei. Sau poate nu ştiai că-ţi place  https://freefrompress.blogspot.com/2024/06/coldplay-si-ce-nu-vrei-sau-poate-nu.html

13 semne că cineva vrea să fie lasat ȋn pace

“Braţele ȋncrucişate, privirea ȋn altă parte sau corpul ȋntors ȋn altă direcţie, indică blocaj.”  https://antipresa.blogspot.com/2024/06/13-semne-de-netagaduit-ca-cineva-vrea.html#more

Cine, dracu’, eşti tu, să-i ȋnveţi pe alţii ce să facă sau să nu facă?  https://antipresa.blogspot.com/2024/06/sa-stii-sa-i-lasi-pe-oameni-in-pace-e-o.html


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu