vineri, 4 octombrie 2024

11 lucruri ridicol de scumpe, pe care le cumpără bogaţii


 11 Crazy Expensive Things Rich People Buy, by Jeff Rose, Wealth Expert at Due

11 lucruri nebunesc de scumpe, pe care le cumpără bogaţii

“V-aţi ȋntrebat vreodată pe ce-aţi cheltui banii dacă ar fi să cȋştigaţi la loto sau să deveniţi, brusc, bogaţi.

Poate fi amuzant să visaţi cu ochii deschişi la aşa ceva. Pȋnă la urmă, cine poate spune ce experienţe incredibile, palpitante ȋl aşteaptă?

Ei bine, ȋn timp ce majoritatea oamenilor se stresează din cauza inflaţiei, costul crescȋnd al traiului de zi cu zi şi portofoliul de investiţii care tot scade, cei mai mulţi bogaţi nu par să se-ngrijoreze. Ba chiar, fac achiziţii ridicole, după standardele celor mai mulţi. Uite, aici, cȋteva lucruri nebunesc de scumpe, cumpărate de aceştia, lucruri la care alţii doar visează.

Care sunt cele 11 lucruri ridicol de scumpe, cumpărate de bogaţi?

1.     Bilete de călătorie ȋn spaţiu

Mulţi oameni sunt preocupaţi să strȋngă puncte gratis şi să călătorească ȋn afara sezonului, ca să-şi permită vacanţa anuală. Ȋn acelaşi timp, super-bogaţii se gȋndesc cum să părăsească planeta.

Una dintre cele mai nebuneşti lucruri pe care le cumpără aceştia sunt bilete de călătorie ȋn spaţiu, o atracţie turistică, nici pe departe, aşa aglomerată ca Turnul Eiffel dar mult, mult mai palpitantă.

Virgin Galactic vinde publicului bilete spre spaţiul cosmic la 450 000 $ bucata, o creştere abruptă faţă de 250 000 $, cȋt era la ȋnceput. Nu e sigur că aceste zboruri nu s-au mai scumpit, ȋntre timp, ţinȋnd cont de cererea mare şi de inflaţie dar e o sumă imensă ca s-o dai pe următoarea ta călătorie. Zborurile durează 90 min., timp ȋn care experimentezi imponderabilitatea şi eşti martorul unei privelişti fantastice, Pămȋntul văzut de foarte sus.

Virgin Galactic nu este, nici măcar, singura companie aerospaţiala după piaţă. SpaceX lansează primul zbor fără astronauţi profesionişti, ȋn septembrie 2021. Blue Origin, fondată de Jeff Bezos, nici măcar nu vrea s-anunţe, ȋncă, un preţ pentru zborurile lui, dar, ȋn zborurile anterioare, locurile au ajuns la milioane de dolari, la licitaţie.

Deci, nu e nici o ȋndoială: trebuie să fii extraordinar de bogat, ca să te gȋndeşti, măcar, la plecarea ȋn spaţiu.

2.     Insule private

Care e următorul, cel mai bun lucru, după plecarea ȋn afara planetei? Să fii proprietarul unei părţi din planetă. Iar, uneori, ai noştrii bogaţi vor să deţină o insulă privată unde se pot relaxa, lenevi cu prietenii sau doar să se izoleze de restul lumii.

E o listă lungă de celebrităţi care cumpără insule private pentru uzul personal sau ca să le transforme ȋn resorturi de lux. Sir Richard Branson a cumpărat Necker Island ȋn British Virgin Islands, ȋn 1979, şi a transformat-o ȋntr-un resort de lux. Mulţi alţii, bogaţi şi faimoşi, şi-au făcut un obicei din a-şi cumpăra insule private. Leonardo Dicaprio şi-a cumpărat-o chiar lȋngă Belize, ȋn 2005. Larry Ellison, co-fondatorul Oracle Corporation, a cumpărat 98% dintr-o insula din Hawaii, ȋn 2012.

3.     Super-iahturi

Dacă ai insula ta, trebuie s-ajungi acolo, cumva. Iar bogaţii ȋşi permit s-o facă cu stil, cu iahtul. Şi cum iahturile obişnuite nu fac de ei, mulţi dintre super-bogaţi ȋşi cumpară super-iahturi; annual, se vȋnd cu sutele.

Cu ce se deosebeşte un iaht obişnuit de un super-iaht? Nu există o definiţie tehnică a super-iahtului dar, ȋn general, poate găzdui mai mult de zece invitaţi şi vine cu unele facilităţi pe care le găseşti ȋn vilele de lux.

Larry Ellison e cunoscut pentru că a fost proprietarul unui iaht de 138 de metri, numit Răsărit, care avea 82 de camere, o sală de cinema, o sală de gimnastică şi un teren de baschet. Ȋntre timp l-a vȋndul pentru altul mai luxos. Alţi miliardari din Silicon Valley, posedă, de asemenea super-iahturi, inclusiv Larry Page, Jeff Bezos şi Bill Gates.

Avȋnd atȋt de mult lux la dispoziţie pe o singur vas, e greu să nu recunoşti că super-iahturile sunt un symbol al bogăţiei.

4.     Celebrităţi la dispoziţie

Ştiaţi că bogaţii pot ȋnchiria celebrităţi pentru evenimente sociale? Dacă ai suficienţi bani, poţi angaja celebrităţi să te etalezi cu ele sau să dea o reprezentaţie pentru tine.

Super-bogaţii sunt cunoscuţi că angajează personae celebre pentru evenimentele lor private. Agenţiile online de profil ȋnlesnesc ȋnchirierea de vedete, scriitori, sportivi şi muzicieni, pentru preţul corect.

Jennifer Lopez a intrat ȋn collimator, ȋn 2013, fiindcă a acceptat să ţină un mic concert pentru liderul Turkmenistanului, ȋn schimbul a peste un million de dolari. The Kardashians au fost plătite ca să apară la vernisaje. Dacă ai suficienţi bani ȋn cont, chiar şi tu poţi să socializezi ȋntr-un grup de bogaţi şi faimoşi.

5.     Accesorii de baie scumpe, de aur

Cu toţii trebuie să folosim baia, la un moment dat, aşa că, de ce să nu fi ȋnconjurat de lux, cȋnd ȋţi faci treaba?

Bogaţii şi-au cumpărat toalete de aur şi alte accesorii de baie scumpe. Poţi cumpăra o toaletă suflată cu aur de 18 carate pentru minim 30 000 de dolari. Poţi, de asemenea, cumpăra accesorii scumpe de baie, de la bideuri, la televizoare – care se potrivesc oriunde, pȋnă la toalete ȋncălzite. Dacă vrei să te distrezi, dă-i o căutare pe băi scumpe, ca să vezi ce-şi permit bogaţii.

Dacă tot vorbim de aur, ştii că eşti bogat atunci cȋnd ai un golden card şi alte chestii aurite prin casă.

6.     Cafea Kopi Luwak

Toţi ne plȋngem de preţul cafelei de la Starbucks, dar vă imaginaţi cum ar fi să daţi 100 de dolari pe o ceaşcă de Morning Java? Atȋt costă o cafea Kopi Luwak. Doar cauţi experienţa supremă ȋn materie de cafea!

Această băutură cofeinizată costă atȋt de mult fiindcă cererea e mare şi cantitatea limitată – motive sigure de atras concetăţenii bogaţi.

Cafeaua e unică pentru că boabele sunt excreţia (rahat de pisică, ȋn limbajul comun) civetului de palmier, un fel de pisică ce digeră boabele, scoţȋnd amăreala din ele. E o cafea extrem de rară iar savoarea incredibilă face din ea ceva ce trebuie adăugat ȋn to-do list, pentru atunci cȋnd vrei să te răsfeţi.

7.     Lucruri ȋntȋmplătoare, cumpărate la licitaţie

Aţi auzit vreodată despre lucruri cumpărate la licitaţie la preţuri şocante? Atunci ştii că eşti bogat, cȋnd participi la licitaţii şi ţii ȋn mȋnă un tag cu o ofertă imensă. Unul dintre avantajele super-bogăţiei e că poţi să cumperi ce vrei.

Licitaţiile sunt grozave dacă vrei lucrurile cele mai rare sau unice, pe care nu le-ai găsi ȋn magazine. Iată, cȋteva dintre cele mai interesante cumpărături la licitaţie pe care le-am găsit:


Un dentist Canadian a plătit 31 200 de dolari pe dintele lui John Lennon

O rochie purtată de Kate Winslet ȋn “Titanic” a mers pȋnă la 330 000 de dolari.

Scenariul lui Audrey Hepburn, ȋn “Breakfast at Tiffany’s”, peste 800 000 de dolari.

Rochia emblematică purtată de Marilyn Monroe’s cȋntȋnd “Happy Birthday” – 4,8 milioane.

8.     Petreceri foarte costisitoare

Unul din mofturile importante ale bogăţiei e că poţi să dai petreceri legendare, de care oamenii să vorbească ani ȋn şir. Ȋn timp ce, o persoană obişnuită face un chef la care fiecare vine cu ce poate sau un party cu buget fix, bogaţii nu se uită la bani.

Să organizezi cea mai tare petrecere din oraş, cu listă de invitaţi-vedetă, vine cu o notă de plată consistentă. Kim Kardashian şi Kanye West au tras odată o petrecere de Crăciun, care i-a costat 1,3 milioane de dolari. Numai pe zăpadă au dat 350 000 de dolari, deci vă puteţi imagina cȋt a costat bufetul, la asemenea bairam de fiţe.

Chiar şi aşa, petrecerile lui Kim şi Kanye palesc prin comparaţie cu alte celebrări costisitoare. Una dintre cele mai scumpe din toate timpurile a fost ceremonia de deschidere a hotelului Atlantis din Dubai care a dus la monstruoasa sumă de 31 mil. de dolari.

9.     Grad de comfort sfidător

E ceva mai rău decȋt s-aştepţi la cozi lungi, cum ar fi la Registrul Auto sau la poştă? Şi cum ar fi să trebuiască să faci acelaşi lucru tot timpul? Cei mai mulţi dintre noi nu pot scăpa de monotonia vieţii de zi cu zi.

Bogaţii pot cheltui banii pentru un trai foarte comod, la care oamenii simpli pot doar visa. Şi nu vorbim doar de servicii de catering sau despre a te băga ȋn faţă la intrarea ȋn parcurile de distracţii.

“Timpul super-bogaţilor e atȋt de preţios ȋncȋt pare normal ca ei să delege treburile pe care, omul obişnuit, nu le consideră subcontractabile”, spune True Tamplin, fondator Finance Strategists. “Dacă cineva extrem de bogat ȋşi poate recupera o oră pe zi, asta ar putea valora milioane de dolari ȋn cursul unui an.”

Tehnic, ziua are doar 24 de ore, dar bogaţii ȋşi pot răscumpăra mai mult timp liber. Cȋnd eşti bogat, nu trebuie să-ţi faci griji că ai de tuns iarba, de făcut cumpărături, de preparat cina sau alte treburi de rutină.

Iată, cȋteva situaţii aducătoare de confort sfidător, pe care bogaţii le pot cumpăra:

A plăti pe cineva să stea la coadă. Site-uri precum TaskRabbit ȋţi ȋnchiriază pe cineva să stea la coadă la paşapoarte sau oriunde altundeva, pentru tine, ca să nu mai pierzi timpul.

Pui pe alţii să-ţi facă toată treaba din casă şi grădină: menajere, bucătari, grădinari, asistent personal – sunt doar cȋteva dintre serviciile pe care bogaţii şi le pot permite.

Călătorii la clasa ȋntȋi. Să zbori la clasa-ntȋi sau chiar să ȋnchiriezi un avion privat ȋnseamnă că nu trebuie s-astepţi să te ȋmbarci sau să te chinui s-adormi pe un loc ȋnghesuit.

10. Furnizor de servicii

Cei mai mulţi dintre noi ne facem singuri rezervări sau planificări, individual. Bogaţii se bazează pe furnizorii de servicii pentru aşa ceva. Care se pot ocupa, de la bilete de avion, pȋnă la orice fel de comisioane ce trebuie făcute.

Iată cȋteva dintre aceste furnizări de servicii de care se folosesc bogaţii:

Organizarea petrecerii de ziua de naştere a copilului.

Rezervare la restaurante exclusiviste.

Cum să alegi un nume copilului (Mda, asta da, afacere!)

Organizarea unei călătorii evitȋnd toată bătaia de cap.

Există numeroase firme de furnizare de servicii, de lux, care livrează, exclusiv, super-bogaţilor. O astfel de companie este cunoscuta The Quintessentially Group, care-i serveşte pe aceia care au o avere medie estimată de 5 mil. de dolari. Majoritatea serviciilor se situează ȋn jurul a 1 500 de dolari/bucata, dar această companie a avut şi clienţi care au cheltuit sute de mii per eveniment.

Astfel de firme lucrează cu oameni incredibil de bogaţi care vor totul de-a gata. Iată cȋteva dintre cele mai surprinzătoare cerinţe pe care le-am putut afla:

Aranjarea unei cine pe un iceberg.

Ȋnchiderea podului Sydney Harbor Bridge pentru o cerere ȋn căsătorie.

Un zbor confortabil pentru un căţel, ȋntr-un jet privat.

Reȋnnoirea jurămintelor de căsătorie, de către Papă.

Dacă ai destui bani, se prea poate ca un astfel de furnizor de servicii să-ţi poată ȋndeplini chiar orice-ţi doreşte inima.

11. Premiera unui film la tine acasă

Deşi mulţi bogaţi şi celebri ȋşi pot dori să păşească pe covorul roşu la o premieră cinematografică glamuroasă, un nou serviciu ȋţi aduce premiera filmului ȋn confortul casei.

Acum cȋţiva ani, Red Carpet Home Cinema anunţa că e ȋn căutare de 3 000 de americani bogaţi, dispuşi să dea 15 000 de dolari pe un media server, apoi ȋncă $2,000 – $3,000 de film, ca să vizioneze noile apariţii ȋn domeniu din confortul sălii de cinema din propria casă, ȋn seara premierei.

Chiar dacă acest serviciu nu livrează clienţilor vizionarea filmelor ȋnainte de deschiderea oficială, oferă confortul spaţiului privat, pe care sălile mari şi agglomerate ale cinematografelor nu-l poate oferi. E greu de anticipat cum va evolua o astfel de afacere dar ne arată cum poţi cumpăra, pentru preţul corect, chiar orice, inclusiv să fii primul servit cu o premieră cinematografică.

Construieşte-ţi propria bunăstare

Sunt multe lucruri pe care bogaţii le pot cumpăra şi la care cei mai mulţi oameni pot doar visa. E amuzant să citeşti despre cheltuielile nebuneşti ale acestora, dar e essenţial să te ȋngrijeşti de propriile finanţe. Concentrează-te pe investirea şi agonisirea corectă, pentru a crea un viitor mai bun pentru tine şi familia ta.”

About Due’s Editorial Process

We uphold a strict editorial policy that focuses on factual accuracy, relevance, and impartiality. Our content, created by leading finance and industry experts, is reviewed by a team of seasoned editors to ensure compliance with the highest standards in reporting and publishing.

Jeff Rose, Wealth Expert at Due

Jeff Rose is an Iraqi Combat Veteran and founder of Good Financial Cents. He teaches people wealth hacking. He is a frequent on CNBC, Forbes, Nasdaq and many other publications. He is author of the book “Soldier of Finance: Take Charge of Your Money and Invest in your Future” where he teaches how he escaped from $20,000 in credit card debt to a life of wealth.

“Things That Scream “I’m Rich!”  https://www.goodfinancialcents.com/what-do-rich-people-buy/

11 Crazy Expensive Things Rich People Buy in 2024 https://www.entrepreneur.com/finance/11-crazy-expensive-things-rich-people-buy/435546  

I’m a Self-Made Millionaire: 4 of the Most Valuable Purchases I’ve Made in 2024 “Jeff Rose, CFP and founder of Good Financial Cents, said that his most expensive purchase was buying out his business partner of five years.”  https://www.gobankingrates.com/money/wealth/self-made-millionaire-most-valuable-purchases-made-in-2024/

Wealth Hacker Jeff Rose: 8 Things That Keep Poor People Broke https://www.msn.com/en-us/money/personalfinance/wealth-hacker-jeff-rose-8-things-that-keep-poor-people-broke/ss-AA1qIXG5

https://www.nbcnews.com/science/space/spacex-makes-history-first-civilian-spaceflight-rcna2027

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu