marți, 24 iulie 2012

LOVITURA DE STAT CONTINUA


Un lucru vreau să dispară din folclorul de după puci, anume că, asta a fost o lovitură de stat măiastră. Cât de greu poate să fie să restrângi atribuțiile Curții Constituționale printr-o ilegalitate, o ordonanță de urgență, apoi să decapitezi statul în două zile și să suspenzi președintele din mers, până nu se dezmeticesc instituțiile statului să-ți ordone: “La loc comanda!”

Apoi, cât de ridicol trebuie să fii ca să încalci Constituția reprezentând illegal țara la Bruxelles(Ponta) pentru ca, apoi,  să-l suspenzi pe Traian Băsescu pe motiv c-a încălcat Constituția, din nou, nerespectând avizului Curții Constituționale. In sfârșit, cât de illogic să fii(CTPopescu) să-i ceri Președintelui ales să nu boicoteze mascarada de consultare populară după ce, caricatura(Crin Antonescu) pe care ai pus-o în capul statului umblă prin țară să-și facă reclamă, pe față, la puci, încalcă Constituția și afurisește Europa de la pupitrul președinției iar regulile referendumului sunt înlocuite cu devălmășia.

Adevărul e după cum urmează: Președintele Traian Băsescu, la fel ca noi toți și ca toată presa, a știut de prima dată că e lovitură de stat. Pentru că așa ceva este o calamitate pentru țară, Președintele a încercat să estompeze efectele dezastrului dând mâna, inițial, cu puciștii dar, mai apoi, cum prostovanii se purtau din ce în ce mai evident ca niște uzurpatori și  tot mapamondul a aflat de mișculație și asta s-a simțit în economie, n-avea rost s-o mai acopere. Nici de redresare din mers n-a mai fost vorba pentru că Nimicul autointitulat președinte de țară împreună cu bezmeticul împiedicat în propriile minciuni nici acum n-au repus Curtea în drepturi și “suspendarea” statului de drept continuă.

Adevărul e că, imediat ce Curtea Constituțională își intră în drepturi, lovitura de stat intră sub incidența legii și toată mascarada devine nulă, din punct de vedere legal. De-asta puciștii s-au mișcat atât de repede, ca să preia puterea absolută în stat pentru ca, la momentul adevărului, instituțiile să le dea NUP.

Si încă ceva: se tot apasă că lovitura de stat e doar militară și că ăsta ar fi un fel de puci democratic. Adevărul e că, Pucică din capul statului a încercat ceva “militar”, când a convocat CSAT-ul, dar s-a lovit de “abțineri”. Chiar și așa, faptul că CTPopescu, Pucică și alții ne amenință systematic că nu-i a bună dacă se întoarce Președintele ales la Cotroceni, ne duce cu gândul la faptul că, de regulă, loviturile de stat nereușite se termină în război civil. Tâmpiții fac pe nebunii ca să ne sperie dar nu-și dau seama că avantajul lor e că Traian Băsescu e cel mai sănătos la cap dintre noi toți, la un loc, puciști și antipuciști.

De-asta, deocamdată, lovitura de stat se plachează cu o lovitură sub centură la referendum. Cât privește ce se va întâmpla dacă nu este lăsat Președintele ales să se întoarcă la Cotroceni, având în vedere cât  ne-ați rupt la democrație și la bani, ni se întâmplă următorul lucru: pe vremea lui Ceaușescu ne uitam la idiot sperând să ne dea natura o mână de ajutor și să-l omucidă dar acum, când știm mai multe, nu mai avem atâta răbdare!

Alain Frachon, director editorial „Le Monde“: Editorialul nostru despre Ponta şi-a atins ţinta

 “Este vorba de două aspecte precise. Primul este faptul că, printr-un decret sau printr-un vot al majorităţii simple, se pot restrânge puterile Curţii Constituţionale! Acest lucru ni se pare foarte periculos şi reprezintă pentru noi debutul unei presiuni asupra independenţei Justiţiei în România. Ăsta este primul punct. Al doilea punct este că, prin acelaşi tip de proceduri, se poate îngrădi o instituţie care are un rol-cheie, pe care noi aici o numim „mediator" şi pe care dumneavoastră o numiţi altfel (n.a. - Avocatul Poporului),  dar care deţine un rol-cheie în buna funcţionare a instituţiilor, cu alte cuvinte, care permite existenţa puterii şi a opoziţiei, ceea ce reprezintă esenţa însăşi a democraţiei. Aceste două aspecte sunt singurele care ne interesează! În rest, oricare ar fi culoarea politică, ne este egal. Dar aceste două aspecte ni s-au părut extrem de semnificative. Ei bine, domnul Ponta i-a scris o scrisoare domnului Barroso, preşedintele Comisiei Europene. Şi ce scrie domnul Ponta în această scrisoare? Îi dă garanţii exact pe tema acestor două aspecte.

Îi spune că imediat după ce actuala etapă politică se va fi încheiat, noua majoritate se va preocupa de a reveni asupra acestor două probleme pe care le menţionam în editorialul nostru. Daţi-mi voie să cred că nu ne-am înşelat prea tare şi că am avut dreptate când am atras atenţia asupra acestei chestiuni şi asupra modului în care se desfăşoară viaţa politică din România.”