joi, 15 martie 2012

FACULTATEA DE MEDICINA IN LIMBA MAGHIARA


DESPRE UDMR

UDMR-ul este unul din cuiele lui Pepelea plantate de Ungaria în fiecare dintre ţările vecine, ca să continue expansionismul la care ungurii cred că au dreptul şi care le-a fost curmat în urma Tratatului de la Trianon (1920) cand teritoriile ocupate de ei au fost restituite ţărilor cărora le aparţineau şi ale căror populaţii erau, de altfel, majoritare. Maghiarii au şi un erou decembrist, erou în viaţă pentru care au murit alţii, preotul Lazlo Tokes, de la care, theoretic, a izbucnit revoluţia. UDMR-ul s-a remarcat, după revoluţie, prin faptul că tot cerea autonomie, official, autonomie culturală, ocazional, autonomie etnică. Din cand în cand, se “delimitau” de cate o declaraţie belicoasă dar, niciodată n-o respingeau categoric. De cealaltă parte, băştinaşii care se pretind romani neaoşi, ca C.V. Tudor, contracarau în dulcele grai autohton cu “să-i belim pe unguri” sau în buna tradiţie a ospitalităţii romaneşti: “noi vă tolerăm în ţara noastră”.
Deşi îşi zice organizaţie culturală, UDMR-ul a intrat în Parlament, de unde a condus ţara mai tot timpul, formand alianţe cu partidele romaneşti, multe şi mărunte, mărunţite intenţionat sau necreditate de electorat cu o majoritate. Romanii au fost, mai întai, furioşi pe cererile maghiarilor, apoi s-au obişnuit cu “picătura chinezească” pentru ca, acum, dacă nu s-ar agita electoral politicienii, chiar dacă s-ar face o universitate maghiară în mijlocul Bucureştiului, nu s-ar sinchisi nimeni. Păi, după ce romanii au fost sărăciţi intenţionat ca să ajungă slugile şi cerşetorii Europei, iar din import ne-a venit cancerul, obezitatea, drogurile şi accizele care fac ţigările să coste un salariu, cui îi pasă în ce limbă învaţă maghiarii! Cată propagandă am înghiţit prin toate formele de informare în masă, toate ţările comuniste la un loc n-au proliferat! Aşa că, n-au decat să-şi facă universitate în limba maghiară! Nu există, totuşi, nici o îndoială în ceea ce priveşte intenţiile UDMR-ului exprimate clar prin faptul că ei nu se consideră romani şi prin ce se poate vedea pe la emisiunea în limba maghiară de la TVR unde se încurajează între ei cam aşa: Dumnezeu lucrează încet şi sigur în favoarea noastră!
De altfel, curentul antiromanesc a dăinuit şi-n perioada comunistă cand unii dintre tinerii din Harghita-Covasna vorbeau stricat romaneşte în mod intenţionat, cum singuri recunoşteau, pentru că, spuneau ei, oricum vor să plece în Ungaria. In acelaşi timp, dacă mergi în zonele alea, chiar în zilele noastre, s-ar putea să ai neplăcerea de a întalni cate un roman care scuipă duşmănos printre dinţi înjurături la adresa ungurului care s-aude că vrea să vină să-şi ia castelul înapoi.
Războiul rece dintre romani şi maghiari din perioada comunistă s-a radicalizat cand, după revoluţie, UDMR-ul si Lazlo Tokes au început să dea apă la moară ideii de Ungaria Mare, şi i-au ademenit pe maghiari cu păstrarea identitătii, dar cam atat. In timp ce udmr-iştii sunt destul de înstăriţi, pe drumurile spre şi dinspre Lacu Roşu, de exemplu, ar rămane înţepenit şi-un tanc. In rest, Lazlo Tokes s-ar putea să-i ducă forţat pe maghiari într-o direcţie pe care, poate, ei n-ar fi ales-o. N-ar fi nimic nou sub soare ca un lider să facă asta!
Altfel, doctori unguri care să fi făcut toată şcoala în limba maternă existau şi înainte, nu ştim de ce a devenit acum o problemă. Oricum, dacă s-ar face universităţi în alte limbi decat limba romană, probabil toţi romanii ar merge acolo. Asta dacă n-ar reuşi să plece în străinătate. La urma urmei, nu putem să le cerem maghiarilor să aparţină unui popor care, la randul lui, nu-şi mai găseşte locul de atata multiculturalitate.