vineri, 3 august 2012

STRICATII SI SUPUSII



TITULARIZARE 2012

Mai întâi despre examenul de titularizare care nu a făcut altceva decât ce face de multe zeci de ani, anume, să bage în sistem sticăciunile care au nevoie să știe dinainte ce se dă ca să treacă un examen. Astfel se întregesc familiile din învățământ și, în sens mai larg, clanurile bugetare bazate pe pile și relații. Mai întâi, milițianul Pop a fost trimis să le dea la mirosit universitarilor bocancii lui de communist jegos  și să dea drumul, din nou, la “detașări” care, pentru cine nu știe, înseamnă, de exemplu, să te muți din nordul țării direct în buricul Bucureștiului fără să mai dai examen, așa ca nevestele sindicaliștilor. De-asta nu se eliberează niciodată posturi mai bune și de-asta sunt atât de puține locuri de titular. Apoi, ministra garantată de Vanghelie care, apoi, l-a dat jos pe Vanghelie, prefăcuta Andronescu a avut grijă de restaurația completă după modelul communist. Conservarea clanurilor funcționa foarte bine și atunci, din interior, și conținea mai multe șmecherii: așa zisele subiecte de sinteză care apăreau din când în când și care nu se făceau la clasă nici ca model de subiect, “cerințele” formulate în cuvinte de care n-ai auzit, anunțarea profilelor la treapta a doua cu două săptămâni inainte când era prea târziu să te reorientezi și, în general, orice formă de descurajare a celor din afara clanului care încercau să intre în sistem.  La fel s-a întâmplt și anul ăsta când, prin șmecheria “subiectivei și predicativei”, lucrările au fost recorectate după ce-au fost desigilate. Părinții care “ și-au dat interesul” au putut să-și bage copiii la liceele alea pompoase sau au obținut promovarea examenului, de la caz la caz.

După același model, așa cum am văzut ieri, candidații, n-au știut până acum două săptămâni că se dă metodică și atât. Cei care n-au studiat o carte, habar n-au să scrie sau să facă un eseu pot să învețe pe de rost niște noțiuni pe care nici nu vor încerca să le aplice pentru că practica îi omoară, în timp ce, aceia care au învățat în draci specialitate au fost luați prin surprindere de atâta teorie încâlcită, la prima vedere. Am înțeles c-a fost o tonă. Astea sunt examene făcute pentru ăia de la Spiru Haret sau pentru ăia care termină chiar facultăți grele fără să știe noțiuni de bază dar care, surpriză, n-au probleme cu examenele chiar dacă nu știu nici să scrie correct. Atenție, nu s-a dat nici un pic de gramatică, pentru că proștii n-o pricep!
Am văzut ieri fețele descurajate ale celor care au fost luați prin surprindere de examenul la șmecherie pregătit de puciști care, pe lângă faptul că îi bagă în sistem pe cei care nu merită, are un alt mare scop, anume, să-i facă pe ceilalți să se lase. Umilința pe care o suportă acești copii care, știind c-au învățat, vor trebui să-și accepte notele de repetenți și să se recunoască învinși în fața proștilor, îi va marca pentru totdeauna, tot așa cum nici universitarii nu-și vor reveni din faptul c-au fost umiliți de un prost care nici să vorbească nu știe. 

Pentru că, ceaușismul, despre descurajare prin umilire a fost și nu despre nu știu ce doctrină egalitaristă! 

Tovărășia corupților a ținut comunismul!

LOVITURA DE STAT CONTINUA

S-a spus, la un moment dat, că, în România, turnătorii și turnații erau jumate-jumate. Exact împărțeala în două de care tot auzim. Ei și-au făcut o democrație originală în care “clanul” se adapă de la buget și funcționează în legea lui, noi vrem să ne conducem după legea scrisă, să nu ni se mai ceară “dreptul” și instituțiile statului să funcționeze după reguli transparente. Ei vor să schimbe președintele țării când le convine, noi vrem ca, la Cotroceni, să nu calce decât un președinte ales. La fel se-ntâmplă indifferent de subiectul pus în discuție. Noi spunem că legea trebuie să se aplice la fel pentru toți, ei spun că ăla care “ține inima în mână” e o creatură superioară celorlalți muritori. Da, dar cu o mâna a înșfăcat 4 mil. euro, zicem noi. Si ce dacă, zic ei, în cealată ținea o inimă! La fel se-ntâmplă când vine vorba de Constituție, deschizi discuția dacă s-o citești în litera sau în spiritul ei și-ai pus-o de-o devălmășie.

Şi tot așa, până la lovitura de stat. Când îi prinzi la înghesuială, îți dau cu democrația în cap. De exemplu, când a fost suspendat prima dată Traian Băsescu, toate sondajele arătau că va câștiga de departe în fața parlamentarilor. De ce l-ați mai suspendat, a întrebat jurnalista? Ca să se întoarcă alt om la Cotroceni, a zis Bogdan Chireac. Totuși a costat 12 mil. euro. Democrația costă! a zis Corlățean. Acum, analiști ca CTPopescu, un iresponsabil, fără nici un fel de dubiu, ne spun că lovitura de stat e, de fapt, un exercițiu democratic. A costat multe miliarde de euro, de data asta, dar, asta e, merită! Traian Băsescu e de vină pentru că n-a cedat Puterea puciștilor, și-acuma, uite ce-a făcut! Ai zice că, după mintea acestui individ ciudat și răzbunător, democrația e ca o damă de consumație pe care o așează el în orice poziție dar, adorația pe care o are față de acest individ searbăd, Crin Antonescu, la fel ca și admirația față de A. Năstase, un individ fals, parvenit și neputincios, este, în orice caz, bolnavă, chiar dacă nu în sensul deplin, binecunoscut.

Apoi, să nu uităm că lovitura de stat a fost pregătită și executată în plan psihologic de către presă.  Fără presă, lovitura de stat ar fi fost imposibilă! Intâi au dus un război de intimidare a președintelui prin distrugerea imaginii, apoi un război de descurajare a populației după care, și asta a fost prostia lor, au trecut la amenințări. Descurajarea populației care, din nenorocire, nu le-a luat gâtul, la propriu, înainte să fie prea târziu, s-a făcut cu perseverență de picătură chinezească din momentul când ne-am trezit în fruntea statului cu un “președinte autoales”. In momentul ăla, puterea a fost înhățată cu forța și poporul a fost învins înainte să reacționeze. De asta n-au mai procedat ca data trecută. Antonescu a fost pus acolo, la intimidare, ca să arate că se poate. Se poate să dai o lovitură stat în Romănia!

Asta e clar, pentru că, dacă România ar fost un stat funcțional, puciștii ar fi fost arestați acum!