luni, 15 februarie 2016

Dl. Morbos. Legea “prevenției” în sănătate


Dl. Morbos intră în camera de lucru, adâncită într-un întuneric roz, și se așeză. Îți dădeai seama de asta doar din poziția șezut pe care o adopta, dat fiindcă scaunul, biroul și tot mobilierul erau transparente exact ca întreaga viață a eroului din cartierul Viitor nr.11 unde își avea reședința.

Erou, pentru că era primul produs perfect al noii generații aparținând noii ere, primul effect al dezbărării prin schimbarea mentalității de toate legile naturii, atăt de imperfecte. Desigur, Dl. Morbos nu era atât de perfect, cum ar zice unii, precum generațiile ce i-au urmat dar, fiind deschizător de drumuri, își câștigase locul de onoare în istoria minunatei lumi noi. Mai exact, lumea începuse cu el.

Omul, sau ce mai rămăsese din el, și să fi vrut și n-avea cum să-și uite rădăcinile și devenirea pentru că, de-acum încolo, urma a se găsi zilnic în fața computerului instalat în peretele cu frize stilizate ale tomografiilor făcute de-a lungul timpului ori de câte ori științologia îl repara ca să fie o persoană mai bună.

În plus, draperiile nu se trăgeau decât după ce locatarul își trecea amprenta palmară peste frize, funcție de câtă lumină avea nevoie. Astăzi, pentru că era prima zi la noul job, eroul din Viitor a dezvelit pe de-a-ntregul fereastra cât un perete și aproape a fost orbit de lumina galbenă din lanul de rapiță uriașă, modificată genetic de cinșpe ori. S-a văzut, pe camera care-i bătea în ceafă cum, nu atât de perfectul Morbos a întors capul, dintr-un instinct nemotivat, înspre peretele din dreapta, de unde-i venea lumina și mirosul de rapiță caldă de iunie, moment în care a și clipit.

Apoi, profilul slab definit i-a dispărut după camera de supraveghere pentru că și-a întors fața spre peretele de serviciu, cu privirea-n pământ și un pic spre nicăieri, în timp, și s-a apucat de treabă.

Dl. Morbos era educat să fie maxim de efficient. Avusese în viața lui multe slujbe-vremurile cereau să-ți schimbi meseria, cel mai târziu, odată la nouă ani dar acum, la vârsta senectuții, i se ceruse să lucreze ca cercetător-arhivar până la sfârșitul vieții, dat fiindcă omul trăise istoria iar istoria experimentase pe el la greu.
Desigur, “vârsta senectuții” în Viitor nu era tot aia cu “vârsta senectuții” de la începutul mileniului doi. Dl. Morbos făcea parte din generația cu mari așteptări de viață. Nu toți avuseseră norocul lui dar el era un învingător. Adică învinsese cancerul de treizeci și trei de ori și se reparase din punct de vedere esthetic și funcțional de șaisprezece ori.

Desigur, Morbos nu fuma, Doamne-derește, bea numai dacă nu putea performa, își lua vitaminele zilnic așa cum i se spunea la televizor, renunțase la zahăr (cu excepția zahărului din hrana servită prin publicitate), consuma numai droguri prescrise de medic (cu excepția drogurilor ușoare de la hipermarket) și făcea sex regulat, după noile norme.

Eh, nu e de mirare că ducea o viață de învingător!

Va urma!
Romanii, dusi cu forta la medic. Cine nu merge primeste amenda “Masura, sustine ministrul Nicolae Banicioiu, e menita sa depisteze din timp bolile cronice.” Citeste mai mult pe: http://stiri.acasa.ro/social-125/romanii-dusi-cu-forta-la-medic-cine-nu-merge-primeste-amenda-200036.html#ixzz408DO8MNz
“Vicepreşedintele social-democrat Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătăţii, a declarat, vineri, că PSD nu este de acord cu legea liberală a prevenţiei în sănătate, fiind un proiect de amendare a populaţiei.”
Citeste mai mult: adev.ro/o2g84v