marți, 25 octombrie 2011

DISCURSUL REGELUI MIHAI

ALTETA, ALTETA, DUDA, ILIESCU…

Tara a aşteptat, probabil cu nelinişte interioară, prezenţa regelui în Parlamentul Romaniei, nu atat pentru solemnitatea momentului cat de frica eventualelor greşeli, ezitări, ţiuituri de microfoane etc. care ţin de incapacitatea noastră de a organiza ceva impecabil.
Pentru acest eveniment parlamentarii s-au sculat cu noaptea în cap ca s-ajungă la 10:00 la serviciu, îmbrăcaţi în costumul ăl mai bun. A fost prima şi ultima dată cand au fost nevoiţi să se uite la ceas cu un motiv şi nu doar ca să mai treacă timpul, pentru că fuseseră avertizaţi în legătură cu punctualitatea regală. Au stat în picioare la intonarea imnului, au stat resemnaţi la discursul lui M.Geoană aşteptandu-se să dureze şi, probabil, nici n-au avut timp să-şi dea seama cand a trecut discursul regelui.
Totul a durat mai puţin de o jumătate de oră şi a fost greu de valorificat de către televiziuni avand în vedere că n-aveai ce barfi şi nici lacrimi n-au curs şuvoi. In preambul, trimisa Amalia Enache a anunţat că Regelui îi va fi înmanat “colonul” Camerei deputaţilor, Colanul adică. De altfel, protv-ul a băgat publicitate imediat dupa discurs şi a trecut la programul obişnuit, opera-săpun americană de spălat creierii. (Apropos, calul e simbolul morţii, deştepţilor!)
B1, Realitatea, Antena 3 au continuat discuţia pe marginea evenimentului cu invitaţi cat de cat politicoşi. Moderatoarele de la Antena3 au obiceiul să se gătească atunci cand vine vorba de “regalităţi” dar efectul este exact pe dos: ca şi cand ai pune o pălărie cu pene uneia care a purtat basma toată viaţa. E o lipsă de “maiestate” acolo!
Realitatea a avut-o ca istoric pe E. Vijulie, mă rog, nu ştim cată autoritate are ea. Si nu doar în domeniul ăsta. Tvr-ul a închis subiectul destul de repede cand încă nici nu se terminaseră şedinţele foto de pe holurile parlamentului şi unde politicienii se pupau cand se întalneau, n-am înţeles de ce.
Discursul Geoanălui, deşi scurt, a cuprins două pompozităţi: faptul că magaoaia sinistră lăsată moştenire de Ceauşescu ar fi “panteonul democraţiei romaneşti” şi faptul că evenimentul din 25 oct.2011 ar însemna ruperea cu trecutul communist. Ideea din urmă a fost reluată şi de către Puiu Haşoti mai tarziu, semn că pentru USL a fost un prilej de campanie electorală. Adică, Ion Iliescu, cel care l-a urcat înapoi în avion pe Rege, stătea de-a dreapta lui Duda şi garanta de-acolo ruperea cu comunismul. Traian Băsescu cel care a condamnat comunismul în timp ce Vadim scotea pe gură găleţi de lături, nu e pe placul regaliştilor, nici pe placul Alteţei Duda nici pe placul lui Emil Constantinescu cel învins de structurile comuniste. Dar Iliescu, mare demnitar al regimului criminal communist, Geoană, fiul unui securist communist, Ponta- noua generaţie, vorb-aia, care atata minte a avut să pună cravate roşii organizaţiei de tineret PSD, A. Năstase-ginere de demnitar communist care azi a împărţit parlamentarilor timbre cu regele- sunt valabili. Chiar Vadim are tupeu să vorbească în favoarea regelui după ce l-a determinat la condamnarea comunismului să nu-şi mai ţină discursul in parlament. La fel academicianul Răzvan Teodorescu, cel care n-a vrut să condamne comunismul care după părerea lui a făcut şi lucruri bune.Chiar Voiculescu, această murdărie care ne-a rămas din ceauşism este acum un susţinător al regelui. Nu e de mirare că unii PDL-işti n-au participat pentru că ei au suportat toate mizeriile acestei turbucale bolşevico-istorice dintre comunişti şi liberali sau ţărănişti. De altfel, nici unii intelectuali monarhişti nu s-au amestecat cu actualii “susţinatori” ai regelui. Dacă mai trăia A.Paunescu era şi el în “cartea regelui” şi în graţiile partidelor istorice.
Reprezentanţii partidelor istorice îl consideră pe T.Basescu vinovat pentru eşecul lor şi îl văd pe Iliescu drept un personaj pozitiv prin comparaţie. Aceste partide s-au putut cocoţa la putere cu ajutorul PD-ului de două ori şi de fiecare dată au vrut să-l încalece.
Prima dată, pe timpul Convenţiei Democrate cand Ciorbea voia să fie lider absolut şi partidele istorice voiau să fie slujite de T.Băsescu şi de PD, ca nişte FSNişti- comunişti ce erau. Acum, Radu Campeanu e prieten cu I.Iliescu cel care i-a făcut praf şi pulbere pe el şi pe C.Coposu.
A doua oară T. Băsescu a adus PNL-ul la guvernare prin Alianţa DA şi, deşi au avut o înţelegere pe care Tăriceanu a vrut să şi-o ţină, partidul său “istoric” l-a tras înapoi. Asta a fost şi explicaţia lui Tăriceanu, a făcut ce trebuia pentru partid. Astăzi, s-au aliat cu PSD-ul şi au realizat “ruperea cu trecutul”. In fapt, PSD-ul e acum spălat şi uscat, nici communism n-a mancat nici gura nu-i miroase.
Invitarea regelui în Parlament este o chestie pur electorală. Regele nu mai reprezintă o ameninţare pentru nimeni. Au trecut 21 de ani fără ca el să poată ţine un discurs către naţiune. Abia acum Iliescu i-a dat liber, aşa cum Ceauşescu i-a eliberat pe deţinuţii politici mult după ce comunismul se instalase cu “voiculeştii” lui cu tot.
Regele, însă, nu poate să oprească această camarilă ce se formează dincolo de porţile palatului şi care descurajează pro-monarhismul pe care, de altfel, nici un “nobil” n-a fost în stare să-l explice altfel decat dandu-şi aere spre supuşi. Nici prestaţia Dudei n-ajută, chiar deloc, deşi oferta electorală viitoare e atat de slabă încat te face să te răzgandeşti.
Din păcate,  nu credem că discursul impecabil al regelui către naţiune va sta prea mult în atenţia presei. Nici nu va fi reluat ca picătura chinezească la nesfarşit pentru că, dacă s-ar intampla asta, poate ar avea un efect. Nouă ne-a plăcut prezenţa regelui, felul cum şi-a plimbat privirea peste arhitectura încărcată a “panteonului”celui mai prost “zeu” communist, discursul în care a sintetizat cat alţii într-o viaţă şi faptul că, la sfarşit, a zambit, sperăm către Principesa Margareta. Gesturi puţine, bun simţ desăvarşit  şi o modestie ce nu s-a regăsit niciodată la monarhişti. Din păcate, de politicieni nu se va lipi nimic iar poporul n-a avut timp de televizor c-a fost la moaşte.