joi, 19 octombrie 2017

Baltagul



Umblă vorba că Profesoara de rit Nou, nu spune dacă e și ONG-istă, vrea să reformeze programa școlară, cu forța, drept care, dintr-un început, se proptește cu picioarele de dinainte contra Baltagului, scris de M. Sadoveanu, dintr-o suflare, acum mult timp, așa de mult încît profesorii de rit vechi ar vrea să-l țină în manual cel puțin pînă-i vor sărbători centenarul.
Ce-i drept, romanul ar trebui trecut la lectură suplimentară măcar și pentru că este atît de norocos încît nu se poate abține să nu se lipească de degetele întîmplătoare ale persoanei care-l extrage an de an ca subiect de examen. Adică, manualul de limba romînă e plin de “parabole” și “corole de minuni”mai ceva ca un foc de artificii după o nuntă tabloidă, dar examenul este sorocit așa încît să ia note mari toate pilele proaste și să-i bage în ceață pe toți cei care nu s-au așteptat, după atîta învățat din scoarță-n scoarță, să li se ceară aceeași poveste la infinit. (Am scris o pagină și două rînduri, nu mi-a venit să cred!)

În fine, sunt două curente de gîndire, toată lumea știe, anume, ori să se schimbe tot, ori să nu se schimbe nimic. Adică, ori să se predea Shakespeare și, în general, o îndoctrinare monarhistă, pro-europeană și globalistă ori Neamul Şoimăreștilor în vecii vecilor. Ori să se scoată din programă 80% și, cine vrea să știe mai mult, să se mediteze sau, dacă nu, să moară prost, ori să se mai adauge pînă la refuz pentru ca toți elevii să se mediteze. Cam așa ceva!

Dinspre curentul din Viitor, propaganda e numai love și miere, cu toate denominațiile aferente și obligatoriu fără violență, ba chiar cu pastilă de fericire și acceptare, dinspre Trecut, nimic nou sub soare și “învață, fir-ai al dracu’ !”.

Dinspre noi, niște oameni sănătoși la cap ar găsi o cale de mijloc pentru că educația trebuie să cuprindă și vechi și nou dar, mai ales, să lase loc de concluzii individuale. Violența există, deci trebuie să citești despre asta (înțeleg că violența este invocată drept cauză în respingerea operei literare), iar propaganda insistentă a zilelor noastre este cea mai odioasă formă de violență. Copiii nu sunt proști și trebuie crescuți spre propriul bine nu după capul unor psihopați cu bani care vor să strîngă o lume întreagă în viziunea lor bolîndă.

Baltagul pe stil nou

ONG-etul

Legenda spune că după ce trei turme de oi cu trei ciobănei se coborîră la vale, își pierdură urma pînă cînd, Michael Soroșeanu îi descoperi în romanul ONG-tul, operă epică fără violență și plină de bună mentalitate.