miercuri, 10 iulie 2024

Conformismul. Stop supuşeniei ȋn faţa conformării sociale! Foloseşte-ţi creierul, ȋn schimb


Stop submitting to social conformity and use your brain instead
https://unixdigest.com/articles/stop-submitting-to-social-conformity-and-use-your-brain-instead.html

“De cȋte ori te găseşti de partea majorităţii, e timpul să te reformezi (sau să iei o pauză şi să reflectezi). – Mark Twain

“Fie că avem de-a face cu tehnologia, cu religia, cu ştiinţa sau orice altceva, nimic n-a făcut mai mult rău speciei umane, ȋn general şi individualizat, decȋt supuşenia [complianţa] ȋn faţa conformităţii sociale, ȋn locul utilizării propriului intellect nativ!

Conformismul este, după Wikipedia, acţiunea de a-ţi potrivi paşii, credinţele, comportamentul după normele şi politicile stabilite de grup sau de a gȋndi la fel cu grupul.

De mai bine de treizeci de ani, ȋn industria tech (şi ȋn general, ȋn societate) n-am văzut nimic mai devastator decȋt această conformare oarbă cu trendurile, propaganda şi “regula majorităţii”.

Orice face majoritatea şi orice ȋi mȋnă pe oameni cu prea mult entuziasm e, de regulă, ceva de proastă factură. Probabil, din cauză că oamenii care tind să devină “religioşi” ȋn legătură cu asemenea chestiuni, sunt adesea foarte nesiguri pe ei şi copleşiti emoţional, iar cȋnd văd că cineva e ȋmpotriva a ceea ce ei urmează cu sfinţenie, li se face teamă că ceva ar putea periclita poziţia lor socială. Ȋn care se află nu pentru că ei ȋnşişi ar fi meditat mult şi bine la ce au de făcut, ci pentru că, pur şi simplu, au fost “discipolii orbi” ai altora.

Nu vorbesc despre greşeli, cu toţii greşim. Şi nu mă refer la a fi “intelligent” sau “deştept”, nu despre asta e vorba. Nu intră ȋn discuţie nici ceea ce ȋnseamnă a avea o opinie. Mă refer la probleme factuale, la a ȋnţelege - prin cercetarea fenomenului - pentru ca, apelȋnd la propriul creier, să extragem concluziile logice – de exemplu, că soarele e fierbinte şi focul arde.

Mare parte din tehnologie e ştiinţă pură. Nu e nevoie să ȋnţelegi tot - cȋtă vreme ȋnţelegi principiile de bază, poţi trage concluzii solide şi corecte. E un fapt concret că poţi construi un website fără JavaScript, fără deployment system şi fără a folosi un framework. Tehnologia din spatele TCP/IP, DNS, HTTP şi a serverelor web sunt ştiinţă pură.

Ori de cȋte ori simţi nevoia să-ţi exprimi opinia pe ceva gen Hacker News, Reddit, Lobster, sau altundeva, mai ȋntȋi, ȋntreabă-te: “Oare spun, ceea ce spun, pentru că eu chiar cred asta, sau o spun pentru că aşa gȋndeşte majoritatea sau altcineva decȋt mine?”