miercuri, 16 mai 2012

MENTALISTUL. CREATORUL DE ILUZII



Circulă de mai multă vreme, pe canalele tip Discovery,  un documentar bazat pe scrieri vechi de multe sute de ani care prezic Apocalipsa.  Multe dintre aceste filmuleţe se bazeaza pe cărțulii găsite in peșteri unde, pustnici  supărati pe  lume si lihniți de foame s-au apucat să-i prevada omenirii un sfârsit pe măsura necredinței  care atrage mania divină. Acum, pe langa faptul ca nu orice prevestire e scrisă sub influența Sfantului Duh si nu orice scrijelitură de pe peretii unei peșteri  poate fi interpretată ca un ritual de inițiere, “cercetatorii” vin cu propria lor interpretare și totul se transformă in film artistic.

Unul dintre aceste filme interpreteaza profeția care zice ca va apărea un dictator charismatic (oribil cuvant) in stil Hollywoodian. Dictatorul este prezentat ca o vedetă americană a zilelor noastre, care a trecut prin mâna plasticienilor si stilistilor si care vrăjeste publicul cu ochii lui albastri. Adevarul e că, cu o buna publicitate in presă, de exemplu participarea la talk-show-ri, incoronarea lui de către revista People drept cel mai frumos din lume etc., prezumtivul Antichrist poate răspandi foarte usor  vrăjeala lui in toata lumea. 

Ne-am găsi, astfel, intr-un fel de Waco global si doar niste extraterestrii  sau vreun asteroid devastator ne-ar scapa de mizerie.

In televiziune, cum institutia Profetului a devenit caducă din cauza nenumăratelor apocalipse esuate sub deviza “nici nu va ajunge, nici nu va trece” iar Alesul e greu de decis pentru că e concurenta mare, trendul, ca să zic asa, e mentalismul. Iar dacă-i vorba de recorduri si “talente” inutile, unde ar fi locul cel mai bun de cuibărit decat in Romania cea mereu surprinzatoare, tărâmul vrăjelilor de tot felul.

După ce campaniile de bantuiri de fantome si ozn-uri s-au fumat iar cate un guru de presă n-a reusit să unească spiritul lui cu materia din Piata Universitatii, să zicem, cititorul de ganduri, care este televizorul , a intuit că e vremea să lanseze Mentalistul. Cum campania pentru cancerul de piele a fost boicotata de vremea rea cu ploi si vijelii, Pro-tveul s-a gandit să-si facă telespectatorii, vreo 5 mil., să moară de perplexitate. Astfel, la Romanii au talent, juriul a influentat ,din nou, decizia telespectatorilor prefăcandu-se c-a fost dat pe spate de talentul concurentului Gog. Incă de la inceput, Gog s-a prezentat ca un Mentalist, adică un individ care se bazează pe puterea mintii să influenteze sau să citească gandurile celor din jur adică o creatură cu puteri paranormale. Dacă-si spunea magician de la inceput, adică un creator de iluzii si dacă lui Andi Moisescu, băiat citit, nu i s-ar fi lungit fata a uimire gravă cand si-a văzut vorbele, abia rostite, scrise intr-un plic sigilat, publicul ar fi votat altfel. Nu mai vorbim de aplauzele si osanalele juriului la adresa iluzionistului, impreună cu indemnurile nesfarsite catre votanti de a-l alege pe preferatul lor. Astfel, spre deosebire de profetii falsi, care n-aveau la indemana mass-media ca să le facă trucurile, mentalistii falsi au la indemană butaforia show-bizz-ului cu care să influenteze publicul folosind mijloacele libertătii de exprimare si abuzand de acest drept. 

In fond, televiziunea romanească este cea care “a mintit poporul cu televizorul” si a dat idei si altora să procedeze la fel. Cu Revolutia Romana a debutat in lume experimentul televizionistic cu morti: Veniti să aparati televiziunea!, care continuă si in zilele noastre si o să mai dureze zeci de ani. Aceasta agresiune asupra mintii umane ii va face pe multi să se izoleze, fizic si/sau mental, niste pustnici moderni si, probabil, să-i profetească presei o apocalipsă in virtutea faptului că tot ce are un inceput are și un sfarșit.

Pe vremuri era un banc unde o batranica il intreba pe Lenin daca e comunismul experiment sau stiinta. Stiinta, desigur, zicea Lenin! Stiam eu, zicea batranica, pentru ca, daca era experiment, nu-l incercau pe oameni!

Drept de proprietate intelectuala in presa. Fara TVA.
“Din sursele noastre s-ar fi anuntat ca acesta a decedat si sunt slabe sanse sa-si mai revina.”-B1tv,15:01,16mai2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu