marți, 18 iunie 2024

Cele mai populare moduri de-a muri

Teoria Țapului ispăşitor   https://antipresa.blogspot.com/2024/06/teoria-tapului-ispasitor.html


The Most Popular Ways to Die

Fredric Neuman M.D. Fighting Fear

Cele mai populare moduri de-a muri. Ȋnvinge frica

“Ani de zile, am condus o clinică pentru oameni care sufereau de ipohondrie şi alte afecţiuni associate. De obicei, aceşti oameni se ȋngrijorează de o boală care pȋndeşte ȋn invizibil dar care are potential letal, cum ar fi SIDA sau cancer. Pentru că, aceste boli sunt asimptomatice, de regulă, pȋnă să ajungă ȋn stadiu avansat, lipsa simptomelor nu le dă linişte. Visează cu ochii deschişi cum ar fi dac-ar fi să sufere de aşa ceva. Adesea ȋmi spun: “Oare, o fi groaznic să mori din cauza acestor boli?” Sau, o fi mai bine să mori de asta sau de ailaltă?

Pacienţii tind să aibă favorite, cȋnd vine vorba să se ȋngrijoreze de boli, probabil, pentru că cineva din familie a fost bolnav de aşa ceva. Uneori, se concentrează pe o boală anume din raţiuni chiar mai puţine – pentru că au citit despre vreo celebritate de vȋrsta lor care tocmai a dezvoltat această boală. “N-ar fi ȋngrozitor să mori ȋn felul ăsta, de cancer pancreatic, care e incurabil şi se răspȋndeşte, ȋn cȋteva luni, ȋn tot corpul?”

Sau, “N-ar fi groaznic să mori de arsuri pe tot corpul, cu mintea ȋntreagă, conştient fiind că vei muri ȋn cȋteva zile?” Sau, urăsc ideea că aş putea muri ȋn somn, fără măcar să ştiu că voi muri.”

Anumiţi pacienţi, suferind de fobii, ȋşi imaginează moartea ȋn situaţii specifice: