joi, 10 octombrie 2019

Mai simplu nu se poate, Cazul Caracal



“Mai simplu, nu se poate, zise el. Dintr-o privire, am observat, pe interiorul pantofului stîng, în locul în care bate lumina flăcării din șemineu, pielea scorojită în șase crestături aproape paralele. Evident, au fost făcute de cineva care a hîrjîit neglijent noroiul după marginea tălpii pantofilor. De-aici, vezi tu, am făcut o dublă deducție: c-ai umblat pe-afară pe vreme rea și că, de pantofii tăi, se ocupă unul dintre cele mai rele specimene aparținînd tagmei servitorilor, din Londra.
Cît privește faptul că ți-ai reluat profesia de medic, ei bine, dacă un gentlemen intră în casa mea mirosind a iod și avînd o pată neagră de nitrat de argint pe arătătorul drept, plus o umflătură pe partea dreaptă a jobenului, indicînd locul unde și-a ascuns stetoscopul, ar trebui să fiu chiar prost ca să nu-mi dau seama că ești doctor care profesează.”
Arthur Conan Doyle, The Adventures of Sherlock Holmes (A Scandal in Bohemia)
- Cazanul era cald, era cenușă sub el, oasele erau în cenușă, deci așa e, cum spune Dincă! - interviu ANTENA 3 - Director INML, Cazul Caracal (Un scandal în România, ficțiune bazată pe cazuri reale)
Deci, care dintre cele două personaje, al lui Conan Doyle și al României, e mai fictiv în poveștile astea?