joi, 10 octombrie 2019

Mai simplu nu se poate, Cazul Caracal



“Mai simplu, nu se poate, zise el. Dintr-o privire, am observat, pe interiorul pantofului stîng, în locul în care bate lumina flăcării din șemineu, pielea scorojită în șase crestături aproape paralele. Evident, au fost făcute de cineva care a hîrjîit neglijent noroiul după marginea tălpii pantofilor. De-aici, vezi tu, am făcut o dublă deducție: c-ai umblat pe-afară pe vreme rea și că, de pantofii tăi, se ocupă unul dintre cele mai rele specimene aparținînd tagmei servitorilor, din Londra.
Cît privește faptul că ți-ai reluat profesia de medic, ei bine, dacă un gentlemen intră în casa mea mirosind a iod și avînd o pată neagră de nitrat de argint pe arătătorul drept, plus o umflătură pe partea dreaptă a jobenului, indicînd locul unde și-a ascuns stetoscopul, ar trebui să fiu chiar prost ca să nu-mi dau seama că ești doctor care profesează.”
Arthur Conan Doyle, The Adventures of Sherlock Holmes (A Scandal in Bohemia)
- Cazanul era cald, era cenușă sub el, oasele erau în cenușă, deci așa e, cum spune Dincă! - interviu ANTENA 3 - Director INML, Cazul Caracal (Un scandal în România, ficțiune bazată pe cazuri reale)
Deci, care dintre cele două personaje, al lui Conan Doyle și al României, e mai fictiv în poveștile astea?

Pe de-o parte, deducția logică din clasicele romane detectiviste, care pare banală acum (după ce o pleiadă genială de scriitori ne-au învățat trucurile meseriei), pe de altă parte, cea mai simplă și săracă cu duhul logică, neglijență și lene morală din partea “detectivilor” care “rezolvă” cazul Caracal.

La Conan Doyle, un detectiv privat care este o autoritate în munca lui, la România, un angajat la stat care este o autoritate, în sine, n-are nimic de demonstrat.
Apropo, n-am înțeles cum s-a putut forța legea în cazul aducerii cu mandat a mamei Luizei. Pe de-o parte legea spune că o persoană nu poate fi forțată să dea probe biologice decît dacă are calitatea de “suspect sau inculpat” (ceea ce nu e cazul), pe de altă parte, un judecător a hotărît să fie adusă cu mandat. Ce spune toată lumea? Dom-le, hotărîrea judecătorească trebuie respectată, oricine-ai fi, e simplu!

Mi s-a părut a fi fost ceva asemănător cu Cazul Sorina, de la Baia de Aramă. Acolo, judecătorul a dat un mandat de percheziție (și nu de aducere) în urma căruia copilul a fost săltat de o procuroare ajutată de jandarmi, aici, jandarmii au venit s-o ia cu forța pe mama-victimă, după ce fusese înștiințată că trebuie să vină la… audieri (de probe biologice am fost anunțați prin televizor).

În fine, ca să demonstreze că șefu-i șef și-n pielea goală (de-asta, probabil, nu sunt anchetați șefii care violau minore traficate), un comisar de la București s-a băgat în vorbă neîntrebat (tocmai cînd scandalul recoltării de probe stătea să se stingă), doar fiindcă îl mînca să-și scoată autoritatea în evidență, și a amenințat-o pe femeie că el, dacă vrea, o ia cu forța. Ca să-i recolteze probe, desigur!
Asta nu se poate, decît dacă suntem sub dictatură, și se pare că suntem, fiindcă legea a decăzut pînă sub cizma Autoritătii!

Așa stînd lucrurile, Justiție nu, nu se va face, dar dezgropăciunea fictivă din curtea lui Dincă se va transforma în dezgropciune națională, reală (mușamalizare nu se mai poate!), iar românii vor afla adevărul, pur și simplu, despre tot și toți.

P.S. 1 Arthur Conan Doyle era doctor (cu doctorat), agnostic și, evident, scriitor. Personajul principal este inspirat, în mare parte, de un prieten al scriitorului, un medic legist scoțian, care chiar era pasionat de elucidarea crimelor prin metodele specifice meseriei.
P.S. 2 În cazul fetiței omorîte și maltratae sexual de olandez, a intrat o “autoritate” prin telefon și a regurgitat spre noi, din nou, logica “singuraticului”. Cred că era șeful poliției, nu mai știu, probabil c-am avut un black-out imediat ce l-am auzit. România TV îl găsește, dacă vrea.
„Doamnă, nu vă faceți nicio grijă! Dacă vi se întâmplă ceva rău, statul român se va îngriji ca fata dumneavoastră să practice o prostituție legalizată.”  https://ioanflorin.wordpress.com/2019/08/30/ce-ar-vrea-o-prostituata-sa-le-spuna-domnilor-basescu-si-paleologu-daca-ar-sti-sa-vorbeasca-despre-stat-si-etica-politica/
 Rep: Care credeţi că este azi imaginea românilor din Italia?
Scriitor italian, Dario Fo: Eu, care am urmărit întâmplări prin care au trecut românii, pot spune că sunt un popor exploatat cu brutalitate.” 
http://www.hotnews.ro/stiri-diaspora-20205123-dario-scriitor-italian-laureat-premiul-nobel-romanii-popor-exploatat-brutalitate-asa-fel-ajuns-disperare.html
“Dupa mai bine de 20 de ani in care a solutionat dosare ca judecator, Aurel Burlacu a plecat de la Curtea de Apel Galati mai bogat cu 36,7 milioane de lei. Venitul neasteptat nu are nici o legatura cu fapte anchetate de procurorii anticoruptie, ci cu un castig la Loto, pe care fostul judecator si l-a adjudecat in iulie anul trecut. Pensionat la finele anului trecut, declaratia sa de avere a devenit publica cateva luni mai tarziu.”
“Lumea Justitiei a intrat in posesia Ordonantei din 26 august 2019 semnate de Oana Haineala, Alina Albu si George Patuleanu, …”  http://romanialibera.ro/investigatii/cine-sunt-procurorii-diicot-care-au-dispus-amenda-de-5000-de-lei-pentru-mama-luizei-melencu-807454

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu