joi, 16 iulie 2020

Aceasta scriitură este un Fake News. Eroul zilei e adevărat


La rubrica Adevăruri utile, o să omagiez un Salvator/zi, un erou în lupta pentru eradicarea covidului și-o lume mai bună.
 
C. T. Popescu este un analist de televizor, de tip one-man show, sau chiar doi, ceva între “atac dur” și Viorel & Vulpița. Cîștigă bani insultînd poporul cu televizorul. Nimic original. Am reținut doar că și-a dus pisica de-acasă ca să n-o infecteze cu coronavirus (a aflat el, din surse credibile, că se transmite covidul de la analist la pisică).



Acum cîteva luni, a sunat cineva la ușă, într-o chestiune administrativă.
-Mă scuzați, zice, dar eu, dacă n-am mai ieșit, n-am văzut că e o problemă…
-Nu-i nimic, zic, n-ați mai ieșit de cînd cu…
-Nu de asta, fiindcă eu pot să ies. Mai am pînă la iarnă…


“Următorul lucru la care trebuie să ne uităm. Și e un lucru foarte important, e rata de mortalitate. Rata de mortalitate pare să fie foarte mare sau, cel puțin așa ni se spune. Dar, să ne uităm la cifre: dacă 100 de oameni au o infecție cu coronavirus și patru dintre ei mor, atunci avem, evident, o rată de mortalitate de 4%, dacă 1000 de oameni au coronavirus și mor 4, atunci rata de mortalitate e de 0,4% și tot așa, dar ei testează pentru coronavirus numai în spitale și doar pacienții cu boli grave, deci e clar că există, în comunitate, un număr considerabil de oameni care au coronavirus dar n-au fost testați. Asta înseamnă că rata mortalității nu e nici pe departe așa de prăpăstioasă, pentru că, dacă 10 000 -20 000 de oameni au coronavirus și nr. morților e cel care e, atunci, rata mortalității e mult mai mică.

E doar un alt mod de a încerca să exagereze importanța acestei infecții. Dar, de ce-ar face asta? Ce se-ntîmplă?