vineri, 1 aprilie 2011

"...si nu pierdeti supersoul, in puii mei!"

“Nu pierdeţi superşoul, în puii mei!” (C. Dochian; sambătă, 26 mar./20:10, Ant.1)


Recent, institutul de cercetare sociologică al lui Vasile Dancu a sondat şi apoi a dat la presă o informare în legătură cu starea naţiunii în ceea ce priveşte apetitul populaţiei pentru aşa numitele stiri mondene despre două cupluri care, într-o ţară cu vedete adevărate, nici dacă s-ar târâ c-un picior băgat sub fund pe un ger de crapă pietrele, n-ar suscita interesul.
Pe scurt, rezultatul “cercetării” aşa cum am văzut la emisiunea de la B1 a lui R. Turcescu şi I. Cristoiu e că poporul într-o proporţie covarşitoare a auzit de Ţeţe & Oala şi de Ţiri & Foni, de unde s-a tras concluzia că publicul este interesat de aceste subiecte. Păi, numai dacă erai surd, mut, orb şi-n cămaşă de forţă puteai să scapi neinformat.
Pe Realitatea s-au făcut ediţii speciale cu “ziariste” de monden care au informat publicul ce le spune lor instinctul, uratele au un al şaselea simţ, iar Ema Zeicescu şi-a descoperit adevărata vocaţie de ţaţă barfitoare pentru că şi ea gandeşte tot din burtă, indiferent de subiect, acolo unde raţiunea celor de la Realitatea este digerată de acidul gastric pentru ca, în final, să prindă formă. Apoi s-au perindat psihologii de televiziune care şi-au dat cu părerea despre săraca fată bogată a cuplului Tătăică şi Minora dar au lipsit cu desăvarşire în cazul halucinant al fraţilor lăsaţi pe camp, în ger, unde o fetiţă a murit în braţele fratelui. Peste ani, cand bietul nenorocit va omora pe cineva ca să reconstituie senzaţia de “rece” o să spuneţi că i se trage de la divorţul părinţilor.
De fapt, presa se pliază perfect pe gustul publicului care, din instinct de apărare şi superficialitate, e selectiv cand vine vorba să-şi arate compasiunea, adică doare mai puţin să te emoţionezi de o fetiţă frumos îmbrăcată, cu zulufi pe spate decat de nişte copii murdari şi cu burta goală.
Nici dezastrul din Japonia, nici conflitele din ţările arabe n-au reuşit să oprească tăvălugul cocălăros al celui de-al doilea cuplu de periferie de interes naţional cu mare impact în carciumile de la oraşe şi sate. Jurnalista “Ass”, fără nici o legătură cu fizionomia persoanei, chiar nici una, a preluat din mers telenovela şi a acoperit cu ea hotărarea judecătorească de colaborator al securităţii ataşată numelui patronului ei spiritual.
Toate televiziunile şi-au interupt programul ca să trăncăne în direct ăştia doi iar Pro-tv şi Antena 1 şi-au început ştirile de la şapte, zile în şir, cu ei.
Nici radiaţiile de la Fukushima, nici norul radioactiv n-au putut să le eclipseze. Chiar şi moartea lui Elizabeth Taylor a fost înghesuită între cele două cupluri de nimeni. Să n-aibă timp poporul să se dezmeticească şi să facă deosebirea între o vedetă adevărată şi făcătura autohtonă.
Au venit apoi cablogramele Wikileaks dar degeaba! Astea se potrivesc mai degrabă cu JB-ul contrafăcut decat cu rachiul puturos care, amestecat cu fumul de ţigară şi înjurătura porcoasă, formează o clisă ce poate fi scuipată cu satisfacţie pe podeaua de bălegar, spre distilare şi rating.
Ca să-i pună moţ, S.Bănică-junior, a manelizat o melodie superbă, cu care se va insinua la pieptul lăsat al muierilor proaste ca să facă şi el un ban de paşte în timp ce ele îşi vor scoate seul de oaie de sub unghii. D-aia se spune: gandeşte cu inima! O dată pentru că nu e de găsit creierul şi, pe urmă, e o chestie de marketing.
In concluzie, deşi ameninţarile apocaliptice sunt un breaking news continuu, televiziunile reuşesc să rateze sfarşitul lumii care, dac-o fi să vină, măcar să le găsească sătule.

Yahoo: “Apocalipsa”- 105 000 rezultate /“Oala şi Ţeţe”-99 900

            “Cutremurul din Japonia”-115 000 / “Ţiri şi Foni”-393 000