miercuri, 22 iunie 2022

“Interviul care rezolvă condiția umană și salvează lumea”

 


Ce ne așteaptă după pandemie: Sfîrșitul Condiției Umane (“reabilitarea psihologică a speciei umane”)

Partea I-a

Despre maimuțele bonobo  https://antipresa.blogspot.com/2022/06/solstitiul-de-vara-21-iunie-2022.html#more

Partea a -II-a

Despre bărzoiul Adam

“Dar, de vreme ce comportamentul nostru divizant e cauzat de o psihoză, acest comportament divizant poate fi vindecat odată ce-l înțelegem. Deci, asta e o veste foarte bună. De fapt, e o veste incredibil de optimistă, pentru că, odată cu înțelegerea fenomenului, putem pune punct, în sfîrșit, acestei tulburări psihologice a condiției umane. Avem nevoie să ne înțelegem pe noi înșine, ca să vindecăm suferința din creierele noastre și să devenim sănătoși la minte și la trup, din nou. Cum am mai spus, explicația cu “instinctele primare” a fost doar o scuză la îndemînă, cîtă vreme am căutat adevărata explicație a comportamentului nostru divizant, care să ducă la abordarea și rezolvarea psihozei și pe care îmi face plăcere s-o prezint acum.

-OK, deci, ce spui tu, aici, Jeremy, e că nu ne mai trebuie acea scuză convenabilă care spune că avem instincte animalice (sălbatice), pentru că  avem adevărata explicație a tulburării psihologice (cauzate de mintea conștientă) a condiției umane!

-Da, și această cheie, de importanță capitală, care ne edifică în privința abordării și vindecării psihozei, este, de fapt, foarte evidentă. Să ne gîndim: dacă un animal ar deveni pe deplin conștient, așa cum noi oamenii am devenit, atunci, deciziile pe care le-ar lua acel animal - bazîndu-se pe mintea conștientă, în mod sigur, ar intra în conflict cu concepțiile instinctive pre-existente față de lume, nu? Automat, ar izbucni un război între mintea conștientă, nou-apărută, care operează în baza înțelegerii cauză-efect și instincte – care nu se bazează pe rațiune, dar care au controlat și dictat întotdeauna comportamentul acelui animal.

-Da, are logică ce spui, Jeremy, totuși ce se-ntîmplă atunci cînd acest animal devine conștient și toată viața lui se transformă într-o dezordine chinuitoare din punct de vedere psihologic.

-Ei bine, ca să vezi ce se-ntîmplă, cel mai simplu e să-ți imaginezi un animal într-o situație jenantă, animal care toată viața a fost controlat de instinct și care, brusc, dezvoltă o minte conștientă - pentru că, dacă facem asta, ne vom da seama foarte repede cum acel animal dezvoltă o condiție agresivă și competitivă, disturbantă din punct de vedere psihologic și de care noi oamenii suferim.

-Da… (aprobînd din cap)

-Deci, să ne imaginăm un bărzoi: să-i zicem Adam. În fiecare vară, Adam, din instinct, migrează spre nord împreună cu celelalte berze, de-a lungul coastei Africii, spre Europa, pentru împerechere, așa cum fac unele specii. De vreme ce nu are minte conștientă, Adam Stork (Bărzoi) nu-și bate capul, nu-și pune întrebări relativ la propiul comportament, doar își urmează instinctul. Însă, ce se-ntîmplă dacă îi dăm lui Adam un creier mare, capabil să gîndească în mod conștient?