miercuri, 15 mai 2019

Speranța omoară ultima!



“Dăruim speranță sau măcar zîmbetul pe buze”, zice un slogan înainte de dead – line, probabil, ca să n-avem vorbe la proces.

Speranța omoară ultima! Dar numai după ce-ți ia toți banii și toate celelalte șanse la viață.
Speranța nu mai e ce-a fost. I-a dat cineva drumul din cutie și a transformat-o, dintr-un ultim resort, în panaceu, marotă și chiar stat parallel. Speranța s-a băgat în față și face legea, alături de globalizare, răul cel mic și alți influencers folosiți în comunicarea prin fum. O tendință, o necessitate, o autoritate, toate fără fond, la care oamenii se conformează, pe care le acceptă și la care se-nchină de parcă ar fi adevărate legi, astfel că, politicienilor nu le mai rămîne decît să invoce, odată la patru ani, o astfel de entitate și să mai umfle speranța.
Liberalii invocă frica de Dumnezeu și desenează inimioare imaginare iar actuala și veșnica ministră social – democrată a învățămîntului intenționează să schimbe programarea (nu programa) școlară a elevilor, în numele globalizării. Dacă întreabă elevul ce-i aia globalizare, ce-i răspunzi, d-na ministru? Spune-i că e un rău mai mic, o să-i închizi gura!
Fiindcă răul cel mic nu există, există doar un mare rău în travesty. Toate nenorocirile, de la tragediile din familiile rupte de izgonirea românilor la muncă pentru alții și pînă la copiii distruși sau morți de etnobotanice, toate le-am votat, din prostie, prostia că răul cel mic e o speranță de mai bine.

Astăzi, suntem obligați să importăm forță de muncă, promotorii consumului și legalizării drogurilor se-mpăunează că fac și fapte bune, toate așteptările noastre au căpătat eticheta de populisme iar schimbările continuă, nu se știe pînă unde, cu ce scop și cu ce preț.
Se schimbă sau se ajustează legi în conformitate cu globalizarea, de parcă am avea tratat cu organizația asta inexistentă, iar legile nescrise, știința nedovedită (pseudo - știința bazată pe studii), valorile – ce dracu’, or fi și astea! (fiindcă principii de bun simț sau drepturi individuale nu sunt) și veșnica Speranță, acum updatată, conduc lumea.

Speranța, primul influencer al țării, e peste tot: pe toate gardurile, în toate titlurile, toate campaniile TV și/sau politice; e, pentru șmecheri, un passpartout care deschide buzunarele, duce cu vorba, minte, se-mbogățește, poate chiar să ucidă, legal.

Cîteva exemple reale: speranța ca viitorul țării să fie mai bun, copiii noștri să trăiască într-o lume mai bună, Speranța că tinerii vor trăi într-un mediu mai curat, oameni puși s-alerge pe stradă pentru a reda speranța, ultimele cercetări ce readuc (a mia oară!) speranța unor bolnavi, Principesa care s-a întîlnit cu bătrînii de la azilul “Speranța”, donați pentru o operatie costisitoare, dar care ii poate readuce speranta, un simplu SMS poate s-aducă speranța, la fel direcționarea a 2%, ploile au plantat speranță în sufletele agricultorilor.  

Tot în campaniile TV de inventat eroi vii, pompierii, medicii aduc speranța, în loc să livreze ce le e scris în fișa postului și, ultima dar nu în cele din urmă, Învierea Domnului ce readuce speranţa anual. Aici nu e cu “poate”, e sigur: speranța că, în fiecare primăvară, speranța este readusă în țara noastră odată cu alergia… la polen, să zicem.

Pînă și la Loto, românii joacă în speranța că vor prinde patru - cinci numere din potul cel mare considerat a fi pus de-oparte pentru unul care merge la sigur.

Iată și oferta politică, îngemănată stînga- dreapta:

“Votul ar trebui să fie instanța morală care să îi înlocuiască pe cei vinovați cu oameni care pot readuce speranța.” https://romanialibera.ro/opinii/comentarii/speranta--mai-presus-de-teama-417216
Anul 2013 a fost unul greu, însă USL a reuşit să le ofere românilor speranţa pentru o viaţă mai bună, a scris preşedintele PNL, Crin Antonescu […]”  https://evz.ro/crin-antonescu-am-reusit-sa-le-oferim-romanilor-speranta-pentru-o-viata-mai-buna-1074832.html
“Suntem ţări diferite, nu suntem aceiaşi oameni, avem diferenţe religioase, culturale, şi vreau să trăiesc într-o Europă care respectă faptul că oamenii au diferite culturi. Hai să lucrăm împreună ca prieteni, să nu încercăm să impunem valorile noastre altor oameni. Este o greşeală.” https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/exclusiv-nigel-farage-reactie-dura-dupa-rezolutia-pe-in-cazul-romaniei-1033635
 “Democratia inseamna sa te simti bine doar daca asta nu-i deranjeaza pe ceilalti.”  https://www.dollo.ro/2010/03/ce-mi-a-placut-la-belgieni/
„Ori mă pui pe un loc eligibil la alegerile europarlamentare, ori să te aștepți la ce este mai rău din partea mea”  https://evz.ro/corina-cretu-ii-pregateste-o-lovitura-neasteptata-lui-liviu-dragn.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu