miercuri, 2 august 2017

Scîrba



Aș fi vrut să trec în viteză peste scîrba provocată unei țări întregi de multele “știri” și talk-show-uri justificative țesute pe subiectul “indemnizațiilor pentru mame” (sau pentru tate) care tocmai au fost plafonate la suma mizerabilă – de subzistență, practic – de 1800€. Televiziunile au dedicat, în serial, o dejecție de laude nemeritate părinților cu salarii/venituri exorbitante care și-au rupt din timpul lor dedicat unei cariere absolut strălucite (jurnaliști, ONG-iști, chioșcari, odrasle/neveste de patroni care n-au muncit niciodată, bugetari piloși etc.), rezultat al unor studii înalte și de mare anvergură, ca să-și depună sămînța în slujba umanității. Aceste odrasle prilegiate - spunea, aseară, avocatul de televizor Biriș - sunt viitorul luminos al țării, crema care va conduce această cotoarbă, care împlinește la anul o sută de ani, spre alte împliniri mărețe, asemănătoare cu cele din ultimii douăzeci și șapte de ani.

În același timp, o altă generație magna cum laude, moșită la stat, va ieși la pensie pe la patruzeci și ceva de anișori avînd tinerețile și bătrînețile asigurate de un venit special și prea- îndestulător, adică peste ce poate spera omul de rînd, din afara sistemului, indiferent de pregătire, vechime sau studii. Simțindu-se cu musca pe căciulă în dezbaterea despre indemnizația “Copilul de aur”, o parte a presei s-a aruncat înverșunată asupra acestor pensionari de lux și a salariilor nesimțite de la stat, crescute recent, din spuma mării, pînă s-a ajuns ca orice șofer abia angajat la buget să scuipe, din mers, oricare nenorocit care a muncit, neîntrerupt, zece ore/zi, în medie, în toată această perioadă de sclavie post-comunistă.

În fine, s-a făcut, de data asta la obiect, un top al kitsch-ului în fruntea căruia stă, slavă Domnului, icoana lui Arsenie Boca. Aș renunța totuși la Răpirea din serai, un kitsch demodat, iar Elena Ceaușescu, scuză-mă, dar, se vede acum, că era o doamnă pe lîngă Gabi Firea!

În lumina ultimelor evenimente aș mai adăuga la kitsch-uri, ca să nu le spun scîrbe, și discuțiile, pe un ton serios, despre îndreptățiții copii de aur și merituoasele generații minune (amintite mai sus) crescute cu bani de la buget, Centenarul ce se previzionează a se desfășura sub sloganul “Mîndru că sunt romîn”, inaugurările de crîmpeie de autostrăzi, manualul de sport, rubrica METEO prezentată de trei meteorology odată (în direct, prin telefon și așteptînd în studio ca să ne dea amănunte), vedetele de reality-show, limbajul de lemn Politically Tourette care se pretinde libertate de exprimare, știrea inutilă despre cutremurele mici, spitalele private unde se dă șpagă sau care induc lumea în eroare pretinzîndu-se mai bune decît cele de stat, D. Rogozin și V. Orban – clovnii de serviciu ai Europei dar și talk-show-rile romînești aferente happening-urilor provocate de ăstia doi, ONG-iști care pretind că servesc o cauză bună cînd, de fapt, sunt plătiți cu mii de euro pentru a servi interesele sponsorilor etc.

Apropo, profesoara-vedetă chiar se reprezintă pe ea sau are un ONG-eu în spate, fiindcă prea repetă papagalicește aceleași texte. Dacă are sponsor, atunci reforma radicală pe care o propune ea nu înseamnă decît că urmărește înlocuirea unei scîrbe cu altă scîrbă!    

“Catedrala Mântuirii Neamului şi icoana online a lui Arsenie Boca au fost desemnate cele mai mari kitsch-uri româneşti în cadrul unui concurs organizat de Muzeul Kitsch-ului din România.”
Citeste mai mult: adev.ro/ou0brb

La spitalul lăudat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu