luni, 26 iulie 2021

Masca te face prost

M-am prins de ce vaccinul covid e sigur. Chiar de trei ori sigur https://freefrompress.blogspot.com/2021/07/m-am-prins-de-ce-vaccinul-covid-e-sigur.html

Partea I

De ce masca este o formă de dezumanizare, By Patrick Fagan, 28 July, 2020

Ȋn analiza lui despre confesiuni false și regimuri totalitare, The Rape of the Mind (Violarea minții sau mentalității), Joost Meerloo inventează un cuvînt care definește scăderea nivelului de inteligență a rezistenței critice: menticid. În regimurile totalitare, scrie el, mintea imaginativă, care-și pune întrebări, trebuie suprimată. Sclavul, într-un regim totalitar, n-are voie decît să memorizeze, să saliveze cînd sună clopoțelul.”

Omul din Neolitic avea o problemă similară cu șeptelul. Succesul lui Homo Sapiens s-a bazat mult pe vite: lapte, carne, piele și bălegar. Totuși strămoșul vitei, boul sălbatic (boul primordial) era un animal chiar diferit. Era iute, agresiv și periculos, nu putea fi influențat în așa fel încît să fie canalizat spre un comportament predictibil. Așa că, acum vreo 10 500 ani, omul a început să-i înmulțească numai pe cei mai docili dintre ei, pentru a-i domestici.

Cuvîntul cheie aici este “docil”, care vine din latinescul docere și înseamnă “a învăța” (la fel ca doctorat, document). A fi docil înseamnă a fi compliant și să urmezi regulile, ceea ce înseamnă să te supui unui system de gîndire.

Totuși, în timp ce animalelor trebuie să li se ridice nivelul de înțelegere ca să poată fi învățate anumite comenzi, oamenilor, fiind deja destul de deștepți, trebuie să li se scadă nivelul de inteligență. Nu o să te nesupui (îndărătnicești?!) unui ordin, dacă n-ai abilitatea cognitivă de a-l pune la îndoială. Asta se aplică unui sistem efficient de conducere a lumii moderne, care se bazează pe sufletele a milioane de indivizi - fiecare cu propria lui experiență de viață și perspectivă asupra vieții – să gîndească și să acționeze în același fel.

 

Literatura empirică a arătat că sugestibilitatea și complianța nu sunt pe același palier cu inteligența (e.g., Gudjonsson, 1991). În psihologia consumatorului există chiar o tehnică numită “disrupt-then-reframe”: mai întîi zăpăcește-i, fiindcă apoi vor fi mai predispuși să cumpere ce vinzi tu (Davis & Knowles, 1999). În final, numitorul comun pentru creșterea sugestibilității este întreruperea funcțiilor executive din cortexul prefrontal, adică deconectarea de la superego, conștiință și monolog interior. Dacă nu l-ar fi avut pe Jiminy Cricket pe umăr, Pinocchio n-ar fi devenit niciodată un băiat adevărat – ar fi rămas veșnic o marionetă. Societatea modernă este impregnată de lucruri care ne fac la fel de… muți.

Efectul televiziunii, de exemplu, scrie Meerloo este “să se conecteze direct la mintea ta, nedîndu-ți timp să ai o conversație analitică cu tine însuți”. Amorțirea creierului, efectul irațional al comunicării vizuale, este recunoscut în istorie. […]

Și, uite așa, ajungem la măștile de față.

Masca de față poate fi adăugată acum la lista cu obligativități care te fac prost. Dacă faptul că a fost promovată cu patos de Piers Morgan (prezentator TV) nu vă este de-ajuns, iată următoarele fapte care demonstrează, într-un mod categoric și absolut, că nu trebuie să porți mască.

Te fac sugestibil, te fac mai predispus să urmezi ordinele cuiva și să faci lucruri pe care, altfel, nu le-ai fi făcut. Pe scurt, îți anulează funcțiile executive – conștiința ta.

Un exemplu foarte bun vine dintr-un studiu făcut de Mathes and Guest (1976), care a cerut subiecților să spună cît sunt de doritori, și pentru ce sumă, să poarte un logo prin cafeneaua universității pe care scrie “masturbarea e mișto” (asta era în 1976, cînd așa ceva ar fi fost jenant; în zilele noastre ai fi cîștigat un credit cu asta). Rezultatul a fost că, atunci cînd oamenii purtau mască, erau mai predispuși să facă asta, și pentru bani mai puțini ($30, față de $48, în medie).

Între timp, Miller and Rowold (1979) le-a prezentat subiecților de Holloween un bol cu ciocolată și le-a spus că pot lua doar cîte două bucăți fiecare. Cînd copiii credeau că nu sunt văzuți, se serveau singuri. Copiii fără mască au încălcat regula, luînd mai multe ciocolățele 37% din timp, față de 62%, copiii cu mască. Autorii studiului au tras concluzia că mască te face să te simți mai puțin constrîns în comportament.” […]

Efectele dezinhibatoare ale purtării măștii sunt descrise de psihologi în termeni de suspendare a mecanismelor de control ale superegoului, permițînd ca impulsurile subconștientului să preia conducerea. Saigre (1989) scrie că masca întrerupe sistemul conștient de apărare și încurajează masiv regresia la o stare de primitivism. Castle (1986) scrie despre balurile mascate din sec. XVIII, care permiteau purtătorilor de mască să-si dea frîu liber pornirilor hedonistice și impulsurilor sexuale reprimate; similar, Caillois (1962) scrie despre carnavalurile europene, care implicit conțineau acte nerușinate: indecență, ghionturi, rîsete provocatoare, bufonerie, incitare permanentă la dezordine publică, chefuri și vorbărie excesivă, zgomot și agitație.”

În sec. XII, Papa Inocent III a interzis măștile, ca parte din lupta lui cu imoralitatea; în 1845, Statul New York a decretat că e illegal ca mai mult de două personae să poarte mască în public, după ce fermieri mascați au atacat proprietarii de pămînturi.

Din punctul de vedere al neuroimagisticii, e cunoscut că masca inhibă identitatea și autocontrolul – amîndouă associate cu funcțiile executive din cortexul prefrontal (e.g., Glannon, 2005; Tacikowski, Berger & Ehrsson, 2017)."

Cu alte cuvinte, masca îl reduce la tăcere pe Jiminy Cricket din creierul nostru.” https://thecritic.co.uk/face-masks-make-you-stupid/

Partea a II-a https://antipresa.blogspot.com/2021/07/masca-te-face-prost_27.html#more


“Un cortex prefrontal matur este responsabil pentru: deciziile bune, controlul impulsurilor, rezolvarea de probleme complexe, stabilirea de obiective, organizarea și planificarea activităților, și alte...”  https://www.paginadepsihologie.ro/ce-trebuie-sa-cunoasca-orice-specialist-in-sanatate-mintala-despre-dezvoltarea-creierului/

“The superego develops during the first five years of life in response to parental punishment and approval. This development occurs as a result of the child’s internalization of his parents’ moral standards…”  https://www.britannica.com/science/superego

“Vine valul IV, se aude la toate posturile tv. Vine valul IV, scrie presa dedulcită la sfânta șpagă guvernamentală. Nu…”  https://www.national.ro/politica/valul-iv-alta-cacealma-729393.html

O lume plină de coincidențe  https://freefrompress.blogspot.com/2021/07/rmgc-si-vaccinarea-covid.html

Asta-i întrebarea fundamentală.  https://antipresa.blogspot.com/2021/09/alta-intrebare.html#more

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu