marți, 25 iunie 2024

Cum să te prefaci c-ai vizionat ceva ce n-ai vizionat

 

How to Act Like You’ve Seen Something You Haven’t

https://www.vulture.com/2011/02/how-to-act-like-youve-seen-something-you-havent.html  By Luke Kelly-Clyne

Cum să te prefaci c-ai vizionat ceva ce n-ai vizionat

“Mă consider o persoană onestă, mai puţin cȋnd mă aflu ȋntr-una din următoarele trei situaţii:

1-Ȋntr-un taxi, 2-La frizer şi 3-Petrecȋndu-mi timpul cu un grup de prieteni care au văzut un spectacol sau un film pe care eu nu l-am văzut

Lipsa de sinceritate, ȋn primele două situaţii, nu mă expune, fiindcă sunt capabil să-mi păstrez un oarecare grad de anonimitate. Probabilitatea de a mă urca in acelaşi taxi de două ori e aproape zero iar frizeria o schimb tot timpul, fiindcă n-am găsit ȋncă un astfel de salon care să nu mă şamponeze extrem de viguros, să mă suprataxeze sau să mă facă s-arăt ca Jerry O’Connell ȋn Stand by Me. Deci, ce mare lucru. De ce să nu devin altcineva pentru cȋteva minute sau chiar o jumătate de oră? E o mică dambla, e adevărat, dar e amuzant!

Ȋnsă, totul se schimbă, cȋnd mă găsesc ȋn al treilea scenariu. Nici un personaj creat spontan nu mă mai protejează. Anonimitatea nu există. Sunt eu ȋnsumi. Dacă am văzut show-ul sau filmul despre care se discută ȋn grup, voi fi inclus ȋn conversaţie, dacă nu, nu. Nu şi nu. Mă fȋţȋi pe scaun, verific mesajele din telefon şi văd că nimeni nu ȋncearcă să dea de mine, apoi ȋncep să rȋd de glumele din show-ul de care vorbeşte toată lumea, dar care sunt şi amuzante. După care mă ridic să-mi iau un pahar de suc de portocale de la bucătărie.

Grupul rămȋne ȋn living, rȋzȋnd, şi cineva strigă la mine “adu-i şi lui o bere”, apoi mă-ntreabă de ce beau suc de portocale chiar ȋnainte să ieşim. Zic “Are vodkă-n el”. Dar n-are şi-ncep să mă simt atȋt de exclus, ȋncȋt mă gȋndesc să rămȋn acasă şi să mă uit la colecţia de programe după cablu, pe care le-am strȋns, ȋn timp şi ȋn secret, pe video-recorder. Ei bine, refuz acestă variantă. Refuz să cred că nu există altă cale. Pentru că există. Ia, fiţi atenţi, la aceste şase ponturi simple!

1-“Mda, dar ţii minte cȋnd a jucat ȋn…” – Identifică cel mai celebru actor din filmul din care toată lumea dă citate şi ȋncepi să vorbeşti despre cum a jucat ȋn ceva ce şi tu ai văzut. (Niciodată să nu recunoşti că n-ai vizionat programul ȋn discuţie.) Fă ȋn aşa fel ȋncȋt, contribuţia ta să pară o extensie a conversaţiei de bază, o incursiune mai profundă ȋntr-un timp şi loc unde (personajul celebru) era la debut. Ȋntotdeauna, e cel mai bine să alegi un rol de la ȋnceputul carierei unui actor, ca să pari un cunoscător ȋn ale artei şi culturii, cu ochiul format pentru talente ȋn devenire. Chiar dacă nimeni nu-şi aminteşte show-ul/filmul de care vorbeşti, nimeni nu va recunoaşte asta şi vei fi văzut doar ca unul care este “la curent” cu ce se discută.

2-“Sper că nimeni nu-şi mai aminteşte partea din preambul” - Ȋn unele cazuri, ai putea fi ȋn stare să stȋrneşti interesul oamenilor ȋn legătură cu scena sau gluma din trailer sau din episodul pilot pe care ai reuşit să-l prinzi. Asta poate stȋrni şi reversul, mai ales dacă te afli printre prieteni cȋrcotaşi - Ce mai glumă de spoiler, frate! - sau, dacă au băgat de seamă că eşti amator de promo-uri ale acestor programe – Asta, clar, a fost ȋn prezentare, Luke. Tu chiar ai vizionat ce-am vizionat şi noi? Dă-mi, ȋnapoi, brăţăra pe care ţi-am dat-o!

 3-Articolul din New York Times – Menţionează ceva ce ai “citit ȋn New York Times”, despre cum scenariul a fost “scris şi rescris” pȋnă a devenit “convenţional”. Asigură-te că-l menţionezi pe A.O. Scott [journalist, critic de film], cel puţin o dată şi că toată lumea ştie că “ţi-ai dat seama de intrigă” dar că nu eşti “absolut convins” şi că “trebuie să-l vezi şi a doua oară ca să te edifici.” Dacă mai adaugi şi faptul că erai “chiar obosit” cȋnd l-ai văzut, asta ar explica de ce nu-ţi aminteşti nimic concret din film, doar că e o poveste “genul uşor, fără pretenţii”, la care tot faci referire.

4-Ridică sprȋncenele şi aprobă vehement din cap, ȋn timp ce repeţi cu altă intonaţie, ultimul comentariu făcut: Vei fi surprins pe cȋţi poţi să prosteşti cu asta! Atȋta timp cȋt eşti de acord cu ce-a fost spus, te menţii sub radar. De exemplu: “Toată faza cu furatul unei genţi de mȋnă, folosind o imitaţie de trompă de elefant, nici măcar nu e aşa amuzantă.”

5-Schimbarea subiectului cu unul fără nici o legătură – Dacă te bazezi pe această opţiune vei părea incult dar vei capta atenţia tuturor, probabil, dacă vorbeşti destul de tare. Ȋncearcă asta: “De unde are congresmanul de New York, Chris Lee, atȋt de mult timp să tragă de fiare? Credeam că, să fii congressman, ȋţi ocupă tot timpul. Dar, dacă mă gȋndesc bine, probabil au sală de gimnastică ȋn clădirea Capitoliului sau, măcar, ȋn vecinătate. Probabil şi-a făcut timp, douăzeci de minute la bicicleta eliptică şi i-a mai rămas şi pentru haltere. Adică, ȋntre două sesiuni de vot sau aşa ceva. Voi ce credeţi, băieţi?

6-Apel telefonic fals Ăsta e chiar ultima soluţie – doar pentru situaţia ȋn care opţiunile 1-5 nu dau rezultate deloc şi nu suporţi gȋndul de a apăsa din reflex pe X-ul de la Playstation 3 Controller, ȋn timp ce toţi cei din jurul tău sunt angajaţi ȋntr-un stimulant schimb cultural de vorbe. Dacă ai ajuns aici, scoate telefonul din buzunar, strȋnge-ti sprȋncenele a consternare, pretinzȋnd că răspunzi la un mesaj, apoi arată-te iritat cȋnd cel căruia te-ai prefăcut că-i scrii, decide să te sune. Ridică-te, “răspunde”, şi ieşi din cameră zicȋnd ceva, gen: “Ei bine, cȋnd zici să mergem acolo?” sau “Sunt aici dar, cȋt de curȋnd, plec. Te sun cȋnd ies.” De-acum nu vei mai lua parte la conversaţie dar vei părea important. Iar ăsta e un mare talent.”

Se rupe coaliţia? Semne  https://freefrompress.blogspot.com/2024/06/se-rupe-coalitia-semne.html#more

Luke Kelly-Clyne is a writer, etc. living in New York City.

How to Act Like You’ve Seen Something You Haven’t

https://www.vulture.com/2011/02/how-to-act-like-youve-seen-something-you-havent.html  By Luke Kelly-Clyne FEB. 23, 2011

Romȃnia calificată drept…  https://freefrompress.blogspot.com/2024/06/fotbal-campionat-european-2024.html

Germania: O negaționistă în vârstă de 95 de ani, condamnată la peste un an de închisoare  https://freefrompress.blogspot.com/2024/07/germania-o-negationista-incalzirilor.html#more

  Libertatea de gȋndire e sub asediu. Ne mai dorim să fim oameni?  https://antipresa.blogspot.com/2024/07/libertatea-de-gindire-e-sub-asediu-ne.html#more



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu