luni, 9 noiembrie 2020

Scurtă povestire distopică? Sau cum s-a transformat Bulă, de la Ceaușescu la Covid


Așa ceva… Vorba ăluia cînd a văzut girafa: nu credeam să existe!

Din https://www.businessinsider.com/coronavirus-pod-bubble-safety-tips-risks-experts-2020-11

Cum să-ți formezi o “bulă socială”, avînd în vedere că iarna se apropie. Ce spun experții

“bulă socială” – un grup mic de oameni care se întîlnesc numai între ei

Nouă luni s-au scurs, de pandemie a lui coronavirus și, la orizont, încep a se arăta sărbătorile. Americanii, normal, vor fi tentați să se adune mai mulți în case și să socializeze. (Românilor li se spune că doar ei sunt așa “înghesuiți)

Pentru asta, cel mai sigur, recomandă specialiștii infecționiști, ar putea fi, dacă se formează “bule sociale”, adică grupuri de oameni care se-ntîlnesc exclusiv între ei. Însă riscul încă există, chiar și-așa. De aceea, spun experții, cu cît grupul este mai mic, cu atît riscul de infectare scade. (De unul singur, ar putea fi cel mai safe.)

Cum să-ți formezi grupul

Alegeți-vă oameni în care aveți încredere, ca să faceți “bubbling” cu ei. Fiecare trebuie să fie onest și să recunoască deschis dacă el, sau cineva din jurul lui, s-a expus cumva riscului de infectare.

Ponturi pentru un “safe bubble”

Pe o scară de la 1 la 10, riscul într-o bulă socială este de la 2 la 9, funcție de comportamentul bubble-iștilor. (Dr. Murray Cohen, a retired CDC epidemiologist)

Dar, există strategii:

O bulă cît mai mică. Ideal ar fi a se evita apropierea, întîlnirea în propria locuință cu personae din afara gospodăriei. Sau, dacă nu și nu, mai poți adăuga foarte puține familii la grupul tău. Vezi care sunt recomandările din zona în care locuiești. Spre exemplu, în Los Angeles, Departamentul de sănătate limitează grupul la 3 gospodării. Saskia Popescu, expert în boli infecțioase la George Mason University, recomandă una, maxim două. Alți experți spun că o regulă de bună practică ar fi limitarea numărului de personae din “bulă” la 6, hai, treacă de la ei!, pînă la 10. Lisa Lee, epidemiolog, Virginia Tech spune că în “bula” ei sunt doar șase personae, cu ea cu tot.

Însă, merge și formarea de grupuri mai mari, dacă toți membrii respectă “măsuri de siguranță riguroase”, cum ar fi să-și facă un obicei din a se testa și să-și limiteze ieșirea în lume la strictul necesar.

Carantinarea cu două săptămîni înainte. Fiindcă infectarea își poate arăta simptomele abia peste 14 zile, se recomandă așteptarea, timp de două săptămîni și cu evitarea activităților neesențiale, înainte de formarea grupului. Indivizii trebuie să fie foarte, foarte atenți, avertizează Scott Weisenberg, specialist în infecțioase, NYU Langone Health. Ȋnsă, alți experți spun că, mai bine să aibă fiecare cîte un test negativ înainte de formarea unei “bule”, dar, atenție!, testarea vă poate da un fals sentiment de securitate, fiindcă, dacă, după ce te-ai testat, ai ieșit în public și după asta, te-ai alăturat grupului…

Ține ferestrele deschise

Acum cînd vine iarna, nu ne mai putem întîlni în aer liber (unde era mai sigur) așa că, țineți geamurile deschise, încercînd să faceți în interior ca afară, astfel, riscul ar putea fi diminuat.

Masca și distanțarea socială rămîn recomandabile

Majoritatea experților recomandă impunerea purtării măștii în “bulă” și distanțarea la 1,5 – 2 metri. “Bula socială” e doar o concesie făcută oamenilor care vor să se mai întîlnească, asta înseamnă că nu trebuie lăsată garda jos! Dacă numai unul singur, a fost expus la a se infecta…Totu-i terminat!

Riscuri ce trebuie evitate

Unii americani ar trebui să se țină departe de astfel de bule, funcție de vîrstă, profesie, boli preexistente. Iată, ce spun experții:

Nu faceți grup cu persoanele vulnerabile

Nu există risc zero, deci, nu intrați în “bulă” cu persoane în vîrstă (cele peste 60 ani), femeile gravide, cei cu boli preexistente, inclusiv obezitate, hipertensiune și diabet. “Ține minte! Nimic nu e perfect, oricînd poate să-ți scape ceva, să faci o greșeală!”, spune Cohen. “N-o băgați între voi pe mama mea de 94 ani!”

Bulele nu trebuie să includă profesori, elevi și studenți sau lucrători în domenii esențiale

Asta pentru că “bula” se sparge chiar și dacă un singur membru petrece timp în spațiu închis cu indivizi din afara grupului.

Stai departe de restaurante în spațiu închis

Chiar și dacă nu faci parte dintr-un grup. “Dacă merg la restaurant și nu port mască atunci cînd mănînc, chiar dacă stau la peste 2m distanță, încă există riscul de-a mă infecta de la oamenii din jurul meu.”, zice Weisenberg.

Evită multiplicarea și suprapunerea “bulelor”

Aici experții au păreri diferite, cînd vine vorba despre, dacă e bine sau nu, ca, din două bule, să faci una mai mare. Dacă membrii sunt super-atenți, se poate, spune Cohen. E un fel de diagramă Venn (ceva cu mulțimi care se intersectează). Dacă două bule sunt virus-free, atunci, combinate, cel mai probabil, vor fi virus-free.

“Problema e să nu faci “bubbling” cu cineva, care, la rîndul lui, face “bubbling” cu altcineva și tot așa. Asta m-a îngrijorat întotdeauna, trebuie să fie cineva de încredere.”, zice Popescu.

Wow! N-am citit ceva mai “științific” pînă acum.

“Fiecare a învățat tot mai multe despre tot mai puține. În această ultraspecializare, care este periculoasă, nu mai au o viziune de ansamblu. Cum se spune nu mai văd pădurea din cauza copacilor. Fiecare știe.”   https://www.cristoiublog.ro/vasile-astarastoae-in-momentul-de-fata-50-dintre-romani-s-au-prins-c-au-fost-luati-de-prosti-pina-cind-va-trece-starea-de-alerta-se-ajunge-la-60-70/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu