marți, 24 ianuarie 2012

PROTESTELE DIN ROMANIA

“DIALOG”
“Din punct de vedere material mă descurc dar sentimental şi social nu.”-protestatar/protv/21ian/19:05

De cand ne-am pricopsit cu libertatea de exprimare, în loc să ne îmbogăţim vocabularul, am adăugat limbajului de lemn alte două forme de exprimare inutile: trăncăneala fără rost şi vorbirea codată. Nu mai spun că această libertate a înlăturat efectiv obligativitatea învăţării limbii romane iar defectele de dicţie par a fi prima cerinţă la angajarea în televiziune. In plus, pe langă meseriile noi apărute după “89 cum ar fi hair-style-ismul, a apărut şi această specialitate, comunicarea. Un fel de cui al lui Pepelea în viaţa fiecăruia, lipsa de comunicare este invocată drept cauza tuturor relelor, de la divorţ pană la neînţelegerile dintre partide sau dintre presă şi restul lumii.
De cand au început protestele “revoluţionarilor”, pentru că asta e categoria principală reprezentată în stradă, ni s-au comunicat tot felul de lucruri prin gura răsculaţilor şi a invitaţilor, mereu aceeaşi: Paula Iacob, Bogdan Chiriac, Monica Tatoiu (am văzut-o şi pe Travel Mix), învăţătoarea ajunsă vedetă, Razvan Teodorescu etc. Cel mai mult, însă, au vorbit tot moderatorii în acelaşi stil plictisitor, chinuindu-se să-şi găsească cuvintele, să ia prim planul, să recapituleze sau să se dea exemplu pe ei. Aceşti mancători de timp, cred că noi ne uităm la televizor pentru ei, nu pentru subiect şi invitaţi.

 Pe langă revoluţionariadă şi dealerii de maşini second-hand, s-a aciuat o categorie mai specială ce poate fi încadrată la miscellaneous. Este acea categorie de oameni de care scăpaserăm o dată cu desfiinţarea cozilor la curent, telefon etc., care ţineau morţiş să-ţi povestească viaţa lor, toate bolile şi morţile din familie sau ce-au mai făcut de mancare. Ei se mai întalnesc la moaşte dar, acolo am văzut că nu prea vorbesc între ei pentru că toţi au cate o poveste pe care ar descărca-o în capul celuilalt. Aşa că, răscoala asta verbală le-a dat ocazia să-şi spună tot păsul strans de cand nu ne mai poate face nouă conversaţie forţată. De la dorinţa legitimă de a pleca în vacanţe exotice, cum cerea una şi pretenţia îndreptăţită de a cere un singur conducător că acuma sunt prea mulţi, nemulţumirile pe care le-au scuipat protestatarii şi le-a vandut presa negustoreasă, pot fi stranse în “buchetul de ghiveci”[1]al acestor proteste.  
In sfarşit, cand credeam că s-a terminat cu “partea anectodică[2], USL-ul s-a gandit să facă un miting, crescand astfel ratingul televiziunilor care au transmis în direct fără avertisment de “Atenţie, declaraţii şocante!” Cei patru comunicatori de frunte au reuşit să fie uniţi în diversitate ca o sorcovă, după cum urmează: M.Diaconu, care credeam că nu mai trece la pa’şopt din care cauză a primit aplauze întarziate ceea ce i-a adus pe faţă aceeaşi grimasă pe care o făcea ca Branzovenescu, naistul Gheorghe Zamfir care a cerut schimbarea istoriei mincinoase în care se spune că romanii ne-au romanizat pe noi cand, de fapt, e exact pe dos, Ponta, care n-a zis nimic şi, la final, C. Antonescu a spus că el nu promite nimic abordand tactica: “Nu voi să fiu ales!” Tot el a anunţat că PNL-ul îşi va da demisia în vederea declanşării de alegeri anticipate pentru ca, a doua zi, A. Năstase, după care plang analiştii cand îi văd pe cei doi co-lideri, să le spună că aşa ceva ar declanşa doar alegeri parţiale valabile pană la alegerile la termen.
Acestui succes de imagine zdrobitor i s-a alăturat Ernestito, că doar mazărea mai lipsea din ghiveci, dandu-se drept Che Guevara, gandind poate că lupta de guerilla e atunci cand loveşti în piaţă şi te retragi în club. In plus, revoluţionarul pe care îl admiră aiuritu’ ăsta era un terrorist!

Pare greu de crezut, dar partea femenină a fost chiar mai imbecilă decat Ernestito. Rovana “Mitocanca” Plumb a somat-o pe soţia presedintelui să-i ceară soţului să demisioneze. Nici măcar V.Ponta n-a vrut să comenteze delirul mitocancei.
Prostia comunicativă a USL-ului aproape că pusese în umbră trăncăneala prostească a PDL-ului aşa că partidul cu picioare reci aflat la putere n-a vrut să se lase mai prejos şi i-a comunicat ministrului de externe că l-a dat afară chiar cand acesta reprezenta Romania la Bruxelles.
In afară de comunicare proastă către popor, PDL-ului i s-a tot reproşat că nu “dialoghează” cu opoziţia. In limbaj codat, asta înseamnă că nu negociază, pentru că trei mii de amendamente de lege nu înseamnă “dialog”. Drept urmare, speriaţi şi haotici ca totdeauna, divizaţi în interior de orgolii fără rost, au început să “dialogheze” în toate părţile. Opoziţia a lăsat-o baltă cu demisiile iar “revoluţionarii deosebiţi” au “dialogat” un accord reciproc avantajos.
Intre timp, “s-a format un colon de jandarmi”(jurnalista a spus-o de două ori) care i-a trimis pe huligani să zgârâie canapelele din autobuze şi să scrie măscări pe uşa de la lift, iar în locul lor, a venit un ofiţer de armată care zicea că el execută ordinele poporului din piaţă, nu pe ale comandantului suprem. A mai zis el către nemulţumiţi: mai vreţi clasă politică? Nuuuu!, a răspuns gloata.
Incheiem cu o strigare protestatară: “Ne-am săturat de boli!”
  


[1] Se referee la ghiveciul aruncat la Sibiu în capul unui om
[2] Saviana Rusu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu