marți, 17 aprilie 2012

SARBATORI PASCALE 2012


DRUMUL CRUCII LA TV sau Revelionul Invierii.


Perioada premergătoare Sfintelor Sărbători de Paşti a început în televizor cu pateul vegetal servit în neglijeu, care a “condimentat” postul, a trecut prin perioada de cumpărături: “Am venit să luăm ceva copilului cu ocazia iepuraşului” şi s-a terminat, ca în fiecare an, cu happy-end-ul Invierii, cand, anticipat, s-a făcut reclamă la cuminecătura care aduce potenţă.
Cănd s-a intrat pe ultima sută de metri, adică de Florii, s-a lăsat sec la fructe de mare cand s-a dat dezlegare la midii şi creveţi, că doar, molusca era simbolul lui Isus.
Imediat după, Becalii, simbolul creştinismului la români, a pornit către Muntele Athos să vadă dacă poate trece prin foc doar cu 100 000 de para în buzunar, fără să se ardă.     
Drept-credincioşii s-au sfinţit cum au putut: pieţarii creştini au măsluit cântarele şi au scumpit verziciunile între care, anul ăsta, tot pătrunjelul avea frunze cât ficusul, în timp ce supermarketurile au vandut sfintele putregaiuri expirate şi ambalate special pentru sărbători, pentru ca tot românul să mănance drob făcut din sfintele moaşte de animale.
Pe măsură ce se apropia momentul culminant, jurnaliştii s-au împărţit după cum urmează: unii s-au cărat în străinatate cat mai departe de sârbe şi hore, alţii s-au dus să mănânce bine pe la ţară sub pretextul că prezintă tradiţii iar alţii au fost de gardă cu emisiuni despre săraci ca să-i facă pe români să le stea bunăstarea în gât şi să se căiască donând bani.
N-au lipsit vorbitorii întru credinţă, ex. Oreste, Răzvan şi Danii, avocatul Pavelescu, artişti care tot anul trăiesc în lumea lor şi habar n-au de restul lumii şi primarul Piedone care l-a văzut pe Isus într-o strecurătoare ruginită. A fost şi o mică împunsătură Biserică-Presă pe care teologul-jurnalist Bichir a aplanat-o împăciuitor după modelul: şi voi sunteţi buni şi noi suntem buni, deci şi eu sunt bun. Tot el a adus aminte că, înainte vreme, aveai nevoie în viaţă de o recomandare de la Biserică de parcă asta ne-ar mai lipsi. Nici o recomandare de la presă n-ar fi aiurea cu drumul, nu?

Vinerea Neagră a fost de groază cum se şi cuvenea să fie. Rtveul a dat retardele de dimineaţa pană seara sub pretextul că dă o ştire despre o nuntă ţigănească păzită de jandarmi. MironoFiţele cu buze de peşte siliconate au criticat păcatele prostituatelor de stradă, ale dezbrăcatelor după internet şi ale ţigăncilor care practică vrăjeala şi au oferit ca alternativă imagini despre cum petrecea Ceauşescu Paştele, în lectura lui Vadim. N-au lipsit obişnuitele relatări de la CAR-ul pensionarilor, coşul de cumpărături, anul ăsta prezentat de una care se pieptănase cu degetele, dintr-un magazin nu prea “aglumerat”, Gospel din tezaurul folkloric mioritic, cutremurele şi “nu scăpăm de ploi”. Pentru că politicienii muncesc şi de sărbători, holograma Ponta şi Preacurata Udrea au avut un schimb de replici în eter, asta pentru cine era interesat să guste din borşul lor.

In timpul ăsta, ţara s-a gătit în simbolistica de sărbătoare după cum a dus-o capul. La Bistriţa, primarul a dat o grămadă de bani pe nişte ouă uriaşe pentru ca astfel, Robert Powell să vegheze peste cei ce cred în el. La viaţa Cetăţii şi-au adus contribuţia şi actorii autohtoni, care au preluat un obicei barbar de reconstituire a Patimilor lui Christos cu participarea extraordinară a Maiei Morgenstern pe care telespectatorul a văzut-o ultima dată dansând tarantella crizei de varstă la cârciuma lui Mircea Dinescu. Ce să-i faci, nu toată lumea are bafta să fie Olivia Hussey, distribuită de Zeffirelli în Julieta la 15 ani şi Fecioara Maria în cel mai bun film despre Isus. Altfel, dacă aţi cunoaşte patimile unei mame prin spitalele româneşti v-aţi da seama că “patimile” trebuie înţelese altfel şi că nu trebuie redusă credinţa la suferinţa fizică. Apropo de tema asta, Protveul a dat filmul Isus din Nazareth, în serial, până în noaptea de Inviere. Am aflat de asta pentru că mi-a zis cineva: Dă-i pe Protv, că e Isus! Tot ei, pentru o acoperire mai mare, au dat în Vinerea Seacă Romanii au talent unde “geniul” românesc a cântat beat şi cu arcuşul în iţari şi, practic, numai în iaurt n-a suflat o ţâpuritură. Din cauza asta cateva milioane de telespectatori au murit de ras “vinovat” cand era postul mai negru. Pe Antena 1 era Nae şi Vasile dar cred că telespectatorii lor, săracii, sunt dintre cei iertaţi de la sine. Seara patimilor s-a încheiat apoteotic la B1 cu Sf. communist Stefan Andrei, c-am crezut că, de Paştele ăsta, a înviat tot CP-exul. In noaptea de Inviere, însă, după ultimul episod Isus din Nazareth, Protveul şi-a trimis cel mai bun discipol şi unul dintre cei mai buni apostoli ai presei, la Biserică, moment în care celelalte televiziuni au crezut că s-a luat Lumina.
Asta după ce, Drumul Luminii de la Ierusalim la Bucureşti a fost subiect de Breaking News din cauza vremii nefavorabile. Toată naţia romană a stat cu răsuflarea tăiată mai ceva ca pasagerii după Titanic, de teamă ca o să ne prindă Zorii Invierii cu lumină după piaţa internă, în loc de lumină originală de la Mormantul Sfant. In final, tot un carcalete a ieşit pentru că, deşi Robert Turcescu l-a adus romanilor pe intelectualul optimist Dan Puric înainte de Inviere, “chiar în prima zi de Paşte”,  fraţii patrioţi şi apostoli Păunescu l-au vărsat în casele care i-au deschis, pe Ucigă-l Toaca, C. V Tudor.
Fratele lui de cruce care, de obicei, te face să te dai din faţa televizorului ca să nu-ţi scuipe o sudalmă care, la ăştia, e apă de gură, teologul şi scriitorul Dan Ciachir, de data asta a citat un preot care spunea că Dumnezeu are mult umor. Sigur că are! Dacă n-ar avea, noi am mai rade?

Alături de reţetele de bun-simţ ale Chef-ului de la Protv, pasca cu ciocolată, oul de ciocolată suflat cu aur, crucea cu leduri şi lumina din import, sărbătorile au cuprins şi reţeta de succes următoare:
Reţetă: Se ia drobul de sare, se pune peste drobul de miel şi se amestecă cu miezul pămantului. Apoi se dă prin cutremurele  de aprox. 8 grade din Indonezia şi Chile şi se obţine un cutremur de 2,5 în Marea Neagră, de toată ameninţarea. Se aduce Marian Vanghelie la B1 să sufle peste materia astfel obţinută şi gata, Facerea Lumii!
Veniţi de luaţi Luminăăă! –“Eu, în Bucureşti, cu bune sau cu rele, cu almanahe sau fără almanahe, sunt Marian Vanghelie şi sunt complicat!”-B1tv. Pască Fericit!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu