luni, 9 iunie 2014

SIMONA HALEP E NR.3 MONDIAL


SIMONA HALEP E NR.3 MONDIAL
Oricine a făcut parte dintr-un grup (colectiv, gașcă, etc.) pe vremea lui Ceaușescu știe că, înainte de
meciurile de fotbal ale naționalei existau trei curente de gândire sau, cel puțin, de vorbire. Unul era întotdeauna de părere că suntem foarte buni, altul că românii sunt proști iar al treilea era indifferent. După meci, funcție de rezultat, primele două găști fie se lăudau c-au avut dreptate, fie dădeau vina pe arbitri sau pe norocul chior iar centriștii chibițau de pe margine superior fiindcă ei nici nu pierdeau, nici nu câstigau.
Indiferent de tabăra în care se aflau, uneori doar de dragul discuției, oamenii se raportau totuși la aceste victorii sau înfrângeri concrete adică era important să știi că la gimnastică suntem buni, la fotbal avem un cuvânt de spus, la canotaj ne luptam totdeauna pentru medalia de aur etc. Toată lumea știa numele fotbaliștilor, inclusiv bunicile și copiii, toți auziseră și de Ivan Patzaichin nu doar de Nadia Comăneci (ca Elena Udrea!)

Un sfert de secol de la căderea comunismului, timp în care Sportul, în esența sa, a fost măturat din conștiința publicului de otreapa politică și de rubrica tv redusă la poze cu remorci de fotbaliști mixate cu grohăieli becale și dansuri borcești, reușitele sportive românești, de primă ligă mondială, sunt rare.

Așa încât, chiar și optimiștii de pe vremuri așteaptă o competiție sportivă ca pe un eventual eșec, asta și pentru că fotbalul, cel mai popular sport, e zero iar alte sporturi nu mai sunt promovate decât atunci când se apropie de o performanță extraordinară, moment în care bestia politico-mediatică se aruncă hulpavă ca să umfle potul.

Câți dintre cei care au așteptat meciul Simonei Halep au crezut că sportiva româncă se va preda de cum va intra pe teren, dat fiind diferența de experiență și celebritate dintre ea și Maria Sharapova și câți au crezut că ea chiar se va lupta ca să câștige, nu doar ca să facă “figură frumoasă”?

Ce-s prostiile astea gen : performanța ei n-o să ne astupe gropile din asphalt și nici nu ne ridică țara pe înalte culmi? Nici nu trebuie, ce legătură are una cu alta!

Tot așa cum nu trebuie să se simtă românii “mândri” pe munca altuia!

Asta ne aduce aminte ce zicea, odată, un fost realizator de talk-show către un antrenor, referitor la metodele nemiloase din gimnastică: nu ne interesează cum faceți dar să luăm medalii!

Da’ ce-ați înnebunit! Nu puteți să vă bucurați, pur și simplu, pentru sportiva care a muncit ca s-ajungă printre primii?

Mai exact, NR.3 mondial!   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu