sâmbătă, 2 mai 2020

S-a vîndut democrația



Să nu pierdem şirul: depolitizare, depesedizare, decovidizare, dezungarizare. Ca să nu creadă Dl. Preşedinte că n-am privit cu atenție.

Alin Teodorescu (IMAS) atrăgea atenția, pe vremea mandatului coleric al fostului preşedinte de țară, Traian Băsescu, că nici un politician nu mai beneficiază de încrederea populației şi că asta nu-i a bună fiindcă, în caz de Doamne fereşte!, nu mai avem un lider cu autoritate recunoscută şi acceptată de popor.
Uite, că, s-a găsit soluția: Starea de urgență!

Problema e că, după acest hold up, nu mai avem democrație.

Cum le spui tu oamenilor să vină să mai voteze, după ce i-ai luat ostatici? Păi, rămîne o singură soluție, ultima: faci votul obligatoriu. Şi pe vremea lui Ceauşescu se vota, ba chiar, într-un discurs la Paris, conducătorul iubit şi unic le scotea ochii francezilor cu adevărata noastră democrație, care se-mparte egal la toți, nu ca la ei, cu inechități, inevitabile într-o orînduire capitalistă. Mai sunt şi alte similitudini între ce se-ntîmplă acum şi comunismul de tristă amintire. De pildă, cînd îi văd pe intelectualii comunişti de-acum înamorați de modelul Coreea de Sud, nu pot să nu mă gîndesc la dictatorul Ceauşescu, cel care a suferit o schimbare la față după vizita în Coreea de Nord.

Pare o mare diferență, dar nu e: comunismul oamenilor muncii versus comunismul intelectualilor. Cîtă diferență poate fi!

E şi ceva fascist în ăsta din urmă. Împarte obligatoriu lumea în clase sociale (am văzut că le place mult modelul japonez unde te naşti şi mori predestinat din punctual ăsta de vedere), se-nchină la China, care deja tratează restul lumii ca pe propria țară şi, evident, pentru că unii sunt mai egali decît alții, revoluția culturală va impune modele, de data asta, cu puteri supranaturale. Vor apărea, de pildă, cititorii în gene iar diagnosticarea se va face prin sondaj, fără discriminare, ca să ne vină rîndul la toți.

Bazele noului Big Bang se pun chiar acum: copiii care n-au posibilitatea să-nvețe, cît şcolile sunt închise, vor merge direct la profesională, au apărut picturi de pandemie în care, tractorul a fost înlocuit cu stetoscopul iar acest virus este în tot şi-n toate, în fiecare dintre noi, în teste, în rugăciuni, în gînd, în pomenirea zilnică a morților la ştiri etc.
Scopul, însă, este o lume mai bună: copiii vor fi mai fericiți fiindcă neştiința e o binecuvîntare, se vor da mai multe meditații de iubire ceea ce pare că n-are cum să strice, încrederea în doctori şi medicamente va duce la mai multe vindecări iar săracii vor beneficia de un venit minim garantat dacă stau în casă. Am văzut într-un documentar, cum se presupune că s-au domesticit cîinii, în Ice Age, cînd, de foame, au renunțat la libertate, în schimbul unei mese gratuite. Deci, în mare parte, pentru depoluarea planetei, oamenii vor deveni animale de casă.

În România, c-aşa suntem noi, nici nemți, nici americani, nici chinezi, mai e o problemă care stă în gît: 95% deținem o proprietate fără datorii la bancă şi asta din cauza lui Petre Roman, că d-aia nu poate să-l sufere nici un partid, şi chiar a lui Iliescu fiindcă a permis, într-o oarecare măsură, restituirea pămînturilor către săraci. Asta trebuie să se resolve cumva, mă rog, printr-o testare în masă pozitivă la covid, urmată de internarea în spitale de campanie, pierderea locurilor de muncă, scăderea drastică a valorii proprietăților, inflație, cumpărare la preț de nimic şi tot aşa. Se ştie cum, n-ar fi prima dată.

Totuşi, pînă cînd totul va fi pus la punct, mai avem nişte alegeri şi, sincer, nu cred să meargă asta cu se destramă țărişoara, pe mîna ungurilor. Poate o molimă mai mare, poate o ploaie acidă care să distrugă toate culturile, poate o reluare de ştiri în cascadă cu asteroidul care loveşte Pământul, o bacterie ucigaşă, nu ştiu, vedeți şi voi…

În orice caz, după ce am avut un Preşedinte care s-a operat la coloană şi, odată cu el, țara cu popor cu tot a rămas fără coloană vertebrală, urmat de un altul care a fost ținut în carantină de Justiție cîteva zile înainte să fie învestit (pe motiv de nu ştiu ce incompatibilitate), poate ar fi mai bine să fim atenți la semne, fiindcă, pînă acum, am tot pus-o în ecuație (sau pe gînduri) şi uite ce-a ieşit. Poate că adevărul e mai simplu decît credem.

Vă rog, deschideți frizeriile! La ultimul inteviu, Dr. Streinu-Cercel avea o cască de păr pe cap. O fi obligatoriu după 15 mai?







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu