vineri, 10 februarie 2012

SONDAJE! SONDAJE!



După ce manifestanţii iar apoi iarna au pus painea pe masă pentru toată presa, bula de rating s-a înţepat în ciulinii Bărăganului şi s-a desumflat mai brusc decat aia imobiliară, lăsand poporul plictisit de protestatari, de nămeţi, de televizor etc.
Apoi, pancartele zdrenţuite care au mai rămas prin pieţe au trebuit refăcute cu ştersături pentru că premierul Boc a demisionat împreună cu toţi miniştri PDL-işti. Asta le-a turnat plumb în picioare moguliziunilor ca după o petrecere în care s-a băut atat de mult că unii nici nu mai ştiu ce-au făcut. Mai apoi, Mihai Răzvan Ungureanu a fost numit prim-ministru şi ziariştii lu’ Peşte, indifferent de peştele lor, s-au aruncat în capul desemnatului mai întâi prin răspandire de bărfe iar apoi înconjurandu-l cu microfoanele folosite ca nişte bâte. Unul l-a şi lovit, de altfel.

Luaţi de valul activismului, n-au băgat de seamă că Victor Ponta doar s-a făcut că bea, aşa că, declaraţia de prietenie a pionierului post-decembrist faţă de noul govern, i-a trezit din mahmureală dar le-a dat şi dureri de cap. Pe scurt, liderul PSD, în loc să meargă la Parlament să spună, ca de obicei “noi am venit la aceste discuţii să vă spunem că n-avem ce discuta”, a lăsat loc de dialog. Presa anti-Băsescu s-a înarmat cu furci, topoare şi vitriol ca să-l omoare pe ăl cu oi mai multe şi cu opinie separată. In orice caz, guvernul nou-format poate să nici nu vină la serviciu că n-o să bage nimeni de seamă.
Problema e, ce l-a apucat pe Ponta de-a schimbat discursul? Au fost lansate cateva ipoteze: fie Ponta vrea s-o rupă cu Antonescu şi PNL-ul, fie face joc dublu (cu mintea lui?) adică vrea să mai ia din electoratul indecis, fie este, de-a dreptul, securist. Oricum o fi, propriul partid sau ce-a mai rămas din el, l-a pus să mişte calul pentru că, cel mai probabil sondajele alea umflate au fost făcute în deşert şi s-au spart de cactusi. Asta pentru că, în zilele noastre politica se face după sondaje, nu după doctrine. Dacă sondajul zice că ai un million de asistaţi social fără drept, pensionari speciali, revoluţionari cu simbrie, corupţi etc., atunci îi adaugi şi pe ei în doctrină!
Apoi, ca parte din strategia de intimidare a adversarului şi zăpăcire a publicului, trimiţi şi la presă rezultatul sondării.
In televizor, cercetările sociologice sunt prezentate ca topurile alea din reviste cu cel mai sexi, cel mai prost îmbrăcat etc. In realitate, rezultatele sondajelor n-ar trebui niciodată prezentate public fără sociologul aferent pentru că, aceste rezultate trebuie interpretate, nu citite ca nişte contoare.
Manipularea prin sondaje s-a întamplat cel puţin de două ori în mod flagrant şi periculos: prima dată cand C.V.Tudor nu apărea ca intrand în turul doi cu I.Iliescu iar a doua oară cand Talentatul Domn C. Parvulescu, cel care a distrus votul uninominal, a făcut un sondaj intenţionat manipulator ca să dovedească faptul că, în anumite condiţii, poporul repondent poate să fie foarte prost. Deci, zicea el, referendumul nu trebuie să conteze în decizia guvernanţilor! La B1, pe vremea cand EVZ avea emisiune zilnic, implementatorul de democraţie şi-a explicat intenţia dar, la Realitatea, rezultatul sondajului a fost prezentat oblu, fără explicaţii. Rezultatul a fost, desigur, manipularea publicului iar d-l Parvulescu, se poate spune că şi-a adus aportul.
Tot aşa, partidele ştiu că dacă fac o cercetare după ce se taie ajutoarele sociale, USL-ul s-ar putea să iasă cu 60% dar că, de fapt, la alegeri nici cu jumătate nu se alege. Aşa că, indifferent de cat ziceau sondajele, Ponta şi PSD-ul au văzut, probabil, că C.Antonescu dar, mai ales D. Voiculescu nu le sunt de vreun folos. Asta dacă, nu cumva, chiar PNL-ul vrea să scape de Antonescu!
Acum că “Dialogul”, atat de mult cerut, s-a dezgheţat, a început războiul rece în USL ceea ce a adus o anumită parte a presei în pragul disperării. Rtv-ul a surprins foarte bine isteria mogulică mai ales că i-a avut invitaţi pe B. Chiriac, care doar nu plangea de îngrijorare la gandul că PSD-ul se rupe de PNL după alegeri şi pe M. Ciuvică, societatea civilă,deh!, isterizat de posibilitatea că electoratul nu prea deştept, încropit pe genunchii lui Voiculescu, s-ar putea să se zăpăcească de manevrele astea contorsioniste ale lui Ponta.
Pentru presă e un nou început pentru că, dacă s-ar mai rupe şi PNL-ul de PC, televiziunile anti-Băsescu şi-ar putea lua de suflet fiecare cate un partiduleţ rezultat din ultima ciuruială politică. Fiecare dintre cei trei aleşi ar primi mai multe apelative de “domnule preşedinte” pe cap de candidat pe care le-ar plăti cu bani grei în campania electorală.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu